Járóbeteg-ellátás

Kovács Eszter és Bognár Péter | 2005. Január 14.
Ugyanolyan jogai vannak a szülõknek a rendelõintézetiekben is, mint a fekvõbeteg ellátásnál, csak a megvalósítás más. A szülõknek joguk van kiskorú gyermekük mellett maradni vizsgálat során.




Azonban 16 éves kortól a fiataloknak már van önrendelkezési joguk, ami azt jelenti, hogy ők már – egyes esetekben – visszautasíthatják a kezelést, és megjelölhetik, hogy az orvos kinek adhat felvilágosítást állapotukról, és ki lehet a helyettes döntő. Például kijelölhetik, hogy csak az apát lehet tájékoztatni betegségükről, az anyát nem, de megjelölhetik csak a barátot/barátnőt is. Ez alól vannak kivételek, mint például a műtéti beavatkozások.

Az orvosi vizsgálatok során a szülőnek joga van bent maradni a rendelőben. Mivel azonban ez bizalmi viszony, az orvos eldöntheti, hogy a vizsgálat szempontjából jó-e, hogy ott tartózkodik a rokon, és kiküldheti őt, ha úgy ítéli meg, hogy ez zavarja a gyereket.


Tájékoztatás a gyerek állapotáról

Alapvető betegjog, hogy szóban és írásban is tájékoztassák a beteget, gyermek esetében a hozzátartozót, az állapotáról. Az egyik nem helyettesíti a másikat, tehát az elmondottakat írásban is meg kell kapnia az érintettnek. A tájékoztatásnak minden részletre ki kell terjednie: a vizsgálat folyamatára, az esetleges műtétekre, annak pontos részleteire, várható következményeire, a kezelés részleteire, és az otthoni teendőkre, ápolási tanácsokra egyaránt.





Az orvossal való találkozás előtt érdemes minden kérdést felírni, amire választ szeretnénk kapni, hogy a vizsgálat „izgalmai” alatt nehogy elfelejtsük azokat.
Minden olyan beavatkozáshoz, mely a testen belül történik, beleegyező nyilatkozat szükséges. Sok kórházban már az orvosi leleteket és tájékoztatásokat is „lefordítják”, érthetővé teszik a beteg számára.
Sürgős műtét esetén természetesen a szülők értesítését nem helyezik az életmentő műtétek elé, de utána mindenképpen tájékoztatják a hozzátartozókat.
Telefonon még a rokonoknak is csak általános információ adható a gyerek állapotáról. Persze ez a gyakorlatban más lehet, ha a kezelőorvos és a hozzátartozó ismerik egymást. Az egészségügyi dokumentációban mindig meg kell jelölni, hogy kinek adhatnak felvilágosítást a gyerek állapotáról. A kórházak mindig próbálnak olyan lehetőséget biztosítani, hogy a bent fekvő és a hozzátartozó kapcsolatot tudjon teremteni egymással. Ennek érdekében már több helyen van mobiltelefon az osztályokon, hogy azt odavihessék a kicsiknek, ha szüleik keresik őket.


Betegjogi képviselő

Arról, hogy pontosan milyen jogaik vannak a kórházaknak és a betegeknek, a betegjogi képviselő adhat bővebb felvilágosítást. Az ő elérhetőségükről minden intézménynek kötelessége felvilágosítást adni. Minden kórházban jól látható helyen ki van írva, hogy hol és mely időpontokban érhető el az adott intézményhez tartozó képviselő.
Exit mobile version