MKB Gondoskodó szolgáltatáscsomag

nlc | 2006. Február 17.
Az MKB Bank az elsõk között csatlakozott a hazai pénzintézetek babakötvény programjához, amelyet hosszú távú, átgondolt befektetési projektnek tekint.




A bank azonban nem áll meg az alapterméknél, az ott megcélzottaknál szélesebb spektrumra tekint. Erről beszélgettünk Bartha Ákossal, az MKB Bank Retail Üzletirányítás szakterület főosztályvezetőjével.



A Magyar Államkincstárral szerződött pénzintézetek egyelőre az „alaptermékben”, a Start számlában gondolkodnak. Mi volt az oka annak, hogy az MKB Bank rögtön komplex szolgáltatáscsomaggal kívánt a piacra lépni?

– Az alapgondolat, a nagykorúvá váló gyermekek életkezdésének segítése rendkívül jó ötlet. Azt, hogy ezt az állam az előtakarékoskodásra neveléssel is összekötötte – a megtakarítások után fizetendő támogatással – biztosítja, hogy a felelősen gondolkodó szülők gyermekei olyan alappal vághassanak neki a „nagybetűs életnek”, amely megfelelő alapot teremt a továbbtanulás finanszírozására, sőt akár arra is, hogy kellő önerővel tudjanak „beugrani” egy, az önálló élethez nélkülözhetetlen lakás vásárlásába.
Az MKB a fentiek kapcsán egy pillanatig sem kételkedett, hogy bele kell szállnia a programba – a cél azonban az volt, hogy minél szélesebb lehetőséget nyújtsunk ügyfeleinknek a jogszabályi kereteken felül. Ennek köszönhető, hogy a tartósan kiemelten magas kamatot fizető Start-számla nyitás mellett az első perctől lehetővé tesszük azt, hogy az ügyfelek Start Értékpapírszámlát nyithassanak és annak segítségével a törvény által megszabott állampapírokat vásárolhassanak.








Nagyításhoz kattints a képre!
Erre a szintre azért a többi versenytárs is eljut majd – ez még nem forradalmi változás.

– Ez nem, de az már igen, hogy bankunk a Start-számla esetén a kamatjóváírást nem köti rendszeres havi pénzátutaláshoz. Tudomásul kell venni, hogy egy-egy családnál a karácsony, vagy a nyaralás – a későbbiekben pedig például a tanévkezdés – leapaszthatja a családi büdzsét – nem várhatjuk el tehát, hogy megtakarítási hajlandóságuk állandó legyen. Az államilag támasztott feltételnek – az évi maximum 120 ezer forintnak a Start számlára helyezését szerintünk az ügyfél bárhogy megoldhatja. Mi épp ezért az éppen számlán őrzött pénz után számítjuk fel a kiemelt betéti kamatot – ez 2006-ban/jelenleg 6,3 százalék (EBKM 6.5%), ami a jegybanki alapkamat feletti kamatszintet jelent, s – látva az inflációs prognózisokat – jelentős reálmegtérüléssel kecsegtet.


Említette már a 120 ezer forintos korlátot. Mi tegyen az, aki ennél jelentősebb összeggel szeretne hozzájárulni gyermeke jövőjéhez?

– Ez a kérdés vezetett minket is akkor amikor a Start számla mellett létrehoztuk a Gondoskodó számlát. Erre a számlára a szülők, illetőleg bárki, aki a kiskorút segítené szeretné tetszőleges összegű befizetést tehet. A Gondoskodó számlát a bank a Start számlával azonos kamatkondíciókkal ruházza fel, így lehetőség nyílik a korábban 120 ezer forintban maximált megtakarításon felül korlátlan, magas hozamú előtakarékoskodásra. A szülők határozhatnak úgy is, hogy a többlet-megtakarítást MKB Gondoskodó értékpapírszámlára helyezik, ahol – immár jogszabályi kötöttségek nélkül – valamennyi, az MKB Alapkezelő Rt. által forgalmazott befektetési termék vásárlására megbízást adhatnak.
Bankunk dolgozik azon, hogy a Gondoskodó számlával enyhítse azt a Start számla indulási feltételei kapcsán felmerült problémát, amely szerint ez az előtakarékossági forma kizárólag a 2006. január 1. után született gyermekek számára elérhető. Várhatóan a tavasz végétől a számlacsomagon belül az MKB Bank megteremti a lehetőségét annak, hogy a szülők akár a korábban született gyermekük számára is kiemelten magas kamatozású előtakarékossági számlát nyithassanak.

A Gondoskodó szolgáltatáscsomag feltételeit annak tudatában alakítottuk ki, hogy az MKB Bank fő célja a friss számlatulajdonossal kialakult kapcsolat jövőbeli kiszélesítése – ebben az esetben tehát a számlacsomaggal nem csak a gyermekek jövőjének a megalapozását segíti a bank, de egyben a saját jövőjét is megalapozza.

Célunk tehát egy új ügyfélcsoport létrehozása – ezt hangsúlyozza akciónk is. Az MKB Start számlát nyitó ügyfeleink reméljük egyre népesebb klubjában az érkező csecsemőket egy-egy ajándékba kapott csörgő csuklópánt is „megkülönbözteti” majd a többi babától, míg az év végéig Start, vagy Gondoskodó számlát nyitó ügyfeleink között havonta egy-egy 100 ezer forintos Brendon vásárlási utalványt sorsolunk ki.



Látogass el honlapunkra! »
Exit mobile version