Születés – család

Tamás Dorka | 2006. Május 10.
Pálháza kedves kezdeményezéssel, a Születésfa ültetéssel kapcsolódik a Születés Hetéhez. Május 10-én a Térségi Mûvelõdési Ház mellett minden kisbabának ültetnek egy fát.

Az élet első órája az ismerkedés pillanataival kezdődik. Az érintés, a melengetés elmulaszt minden félelmet, aggodalmat, fájdalmat. Mi is történik ekkor a babával és az anyával, ha együttlétük zavartalan? Tervezhetjük-e, hogy hogyan fogjuk fogadni a „megérkezőt”?
Erről beszélget veled Lancsin Zsuzsanna, Werner Katalin Isaszegen a Művelődési Otthon Tükrös termében 10:00-11:00-ig. Ez a program gyöngéd egy órának ígérkezik!


Készek vagyunk-e már őrá? Tudatosan készülünk-e az érkezésére? Veszprémben a Dózsavárosi Klubkönyvtárban (Szent István u. 73.) 17:00-18:30 között Gáncs Sándorné Családtervezés az egészséges gyermekekért címmel tart előadást, melyben kitér majd a szűrővizsgálatok, magzatvédő torna fontosságára is.


Miközben az újszülött későbbi érzelmi kötődési képessége szempontjából alapvető az anyához fűződő kapcsolata, a kisbaba – ideális esetben – egy családba érkezik. Fontos tehát, hogy a férj apává tudjon érni, s igazi szerető melegséggel várja gyermekét. Svédországban már egy évtizede nagy sikerrel működnek a szülői feladatokra felkészítő „papa-group”-ok. Ezek mintájára honosodott meg Pécsett az Apák Klubja. Az apává válásról, szülésről és egy speciális felkészítő tréningről tart előadást Hortobágyi Miklós, pszichológus és apa 12:00-13:30 között Budapesten a Csepeli Rákóczi Kertben (1212 Budapest, Rákóczi tér 34).


Munka és család… bizony nehéz dió ezeket összhangba hozni! A Pécsi Tudományegyetem elnyerte a Családbarát munkahely címet. Összegyetemi szinten több mint 1000 hallgató, illetve oktató van Gyesen, akik kisgyermeket nevelve egyeztetik össze a munkát és a családi életet. Dr. Nemeskéri Zsolt az egyetem épületében egész nap folyamatosan e témáról tart előadást.

A nagymama-unoka kapcsolat az valami egészen speciális! A nagyi irtó finoman főz, valahogy engedékenyebb, mint az anyu, és olykor a szülőnél bensőségesebb viszonyt képes kialakítani a cseperedő gyermekkel.  Simontornyán a TEMI Fried Művelődési Házban (Petőfi Sándor u. 67. 10 terem) 14:00-15:30-ig Schweigert Györgyné védőnő Az unokám és a gyerekem címmel tartandó interaktív előadásában arról beszél majd, hogy a nagymama szemével nézve miben más a nagyszülői szerepkör, mint a szülői, hogy mennyire fontos a nagyszülők szerepe a családban, mikor megengedik maguknak, hogy „igazi” nagyszülők lehessenek.


Mozgásban


A várandósság, szülés és gyermekágy során fellépő élettani, lelki és szociális változások minden nőt mélyen érintenek. Gyakran mélyebben, mintsem azt, az első pillanatban gondolnánk. Sokszor előfordul, hogy nem vagyunk felkészülve ezekre a változásokra, s nehezünkre esik elfogadni megváltozott testünket. Vagy nem értjük, a várandósság során és a gyermekágyat követően miért fáj a derekunk? Félve tűnődünk, mi történik a hasizmainkkal, hogyan regenerálódnak majd, ha egyáltalán??? Berényi Grilla gyógytornász és manuálterapeuta Budapesten a Grilla Stúdióban (Margit krt. 58 fsz. 1.) 12:00-14:00 között ezekre a kérdésekre keresi a választ interaktív előadásában. Tőle azt is megtudjuk, hogy melyek a helyes kismamatorna ismérvei.


Ugyanott 15:30-16:30 között Knob Tímea az egészséges gyermek mozgásfejlődéséről beszél újszülött-kortól egészen 2 éves koráig.  A természet kialakította azt a folyamatot, melynek során az újszülött elindul a mozgásfejlődés útján. Fokozatosan nehezednek a helyzetek és minden új kihívást akkor képes önmaga erejéből megoldani, mikor izomzata arra már képessé teszi. Ha ezt a folyamatot ismerjük, és kellő tisztelettel és odafigyeléssel követjük nyomon, gyermekünk az önmaga számára ideális tempóban fog fejlődni és minden esélye meglesz arra, hogy mozgásszervileg egészséges felnőttként éljen.
 

Exit mobile version