Pneumococcus védõoltás gyermekeknek

nlc | 2006. November 17.
A pneumococcus baktérium különösen az 5 évesnél fiatalabb gyermekeknek okozhat súlyos, életveszélyes betegséget, amely mostantól védõoltással megelõzhetõ.

A pneumococcus évente több mint 700.000 öt év alatti gyermek halálát okozza a világban, Magyarországon pedig évente több ezer gyermeket betegít meg, akik közül ötvenen súlyos, életveszélyes pneumococcus fertőzést kapnak.


Dr. Újhelyi Enikő, a Szent László Kórház Gyermekintenzív osztályának osztályvezető főorvosa szerint a fejlődő országokban a pneumococcus infekció a 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél a vezető halálokok között szerepel és évente mintegy 1,2 millió halálesetet okoz, az összes halálozás 9 százalékát. „Ez a kórokozó önmagában több halált okoz, mint bármelyik védőoltással megelőzhető kórokozó. „– hangsúlyozza a főorvosasszony.


Az egészséges emberek orrüregében és garatában természetes körülmények között kimutathatók különböző baktériumok anélkül, hogy bármifajta betegséget okoznának. Közülük a pneumococcus az egyik leggyakrabban előforduló mikrorganizmus. Különösen a 2 évesnél fiatalabb csecsemők hordozzák nagy arányban az orrgaratukban a pneumococcus kórokozót.










Agresszív kórokozó


A hordozó állapot könnyen veszélyessé válhat a kisgyermekek számára, ugyanis e „békés kórokozó” előre nem látható külső, vagy belső hatásra agresszívvá válhat. Az orr- és garatüreg nyálkahártyáját áttörve bejuthat a véráramba, ahol nagyon súlyos, akár életveszélyes betegségeket okozhat: agyhártyagyulladást, vérmérgezést és súlyos tüdőgyulladást.


Dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója elmondta: csaknem minden negyedik kisgyermek, aki megkapta a pneumococcus okozta agyhártyagyulladást, belehalt a fertőzésbe. Akik pedig túlélik a betegséget, azok gyakran maradandó károsodást szenvednek, és életük végéig együtt kell élniük például a süketséggel, a mozgászavarral.


Az esetek másik részében a baktérium ugyan nem töri át a nyálkahártyát, de az orr- és garatüregből a közelben lévő szervekhez is eljuthat. Ekkor bejut a középfülbe és az orr melléküregeibe, ahol középfülgyulladást és arcüreggyulladást okoz.


A betegség kialakulását minden esetben a baktérium megjelenése előzi meg az orr-garatüregben. A pneumococcus baktérium emberről emberre cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel a nyál közvetítésével jut át a baktérium. A tünetmentes hordozó gyerekek továbbadhatják a garatukban lévő baktériumokat társaiknak, akiknél aztán megbetegedést okozhat.


Megelőzés védőoltással


A pneumococcus okozta fertőzések gyakorisága, a szövődmények súlyossága, valamint a kórokozó ellenállóvá válása az antibiotikumos kezelésre, szükségessé teszik a megelőzést, amelynek egyetlen hatékony módja a védőoltás.


Azokban az országokban, ahol a kisgyermekeknek kifejlesztett védőoltást széleskörűen alkalmazzák, 94%-kal csökkent a súlyos és életveszélyes pneumococcus fertőzések előfordulása, valamint jóval kevesebb gyermeket kellett középfülgyulladással kezelni.


A hivatalos statisztikákból az is látszik, hogy nemcsak a pneumococcus okozta betegségek megelőzésében van szerepe a védőoltásnak, de a betegség lehetőségét hordozók száma is jelentősen csökkenthető vele.


A világ számos országban, a csecsemők a Nemzeti Oltási Program részeként rutinszerűen megkapják a pneumococcus fertőzést megelőző védőoltást, így például Nagy-Britanniában, Görögországban, Hollandiában, Norvégiában, Németország, Olaszország, Spanyolország egyes tartományaiban, valamint Ausztráliában és az USA-ban is.


Az időseket is védi


Egy egészséges kisgyerek, aki 2 évesnél fiatalabb, mint hordozó veszélyt jelenthet a családban vele együtt élő idősekre, nagyszülőkre, különösen a 65 évnél idősebbekre. Náluk ugyanaz a kórokozó ugyanis olyan súlyos, akár halálos kimenetelű fertőzést is okozhat, mint a tüdőgyulladás. A védőoltás alkalmazásakor kiderült, hogy nem csak a beoltott gyermekekben, de a velük élő, oltást nem kapott idősek esetében is jelentősen csökkent a Pneumococcus okozta betegségek száma.


Pneumococcus elleni oltás Magyarországon






• Bővebb információért katt ide! » 
Az OEP az idősebbek pneumococcus fertőzés elleni vakcinálását 50 százalékban támogatja, ez a vakcina (ún. poliszacharid típusú) azonban nem jó a kisgyermekeknek

Az 5 év alatti korosztály számára ugyan az év elejétől rendelkezésre áll (ún. konjugált típusú) vakcina, de az OEP még nem támogatja. Ez a vakcina relatíve drága, ezért a széleskörű alkalmazása TB támogatás nélkül korlátozott.


Dr. Kádár Ferenc, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének vezetőségi tagja elmondta: Az új vakcinával már a csecsemők megbetegedése is kivédhető. Alkalmazását a gyermekorvosok fontosnak tartják, de a betegség elleni védelem sokba kerül. Költségeit a szülőnek kell előteremteni. Adódik ezért a kérdés, ajánlhatják-e az orvosok a védőoltást mindenkinek? Szegénynek, gazdagnak, egygyermekesnek, sokgyermekesnek? A válasz nem kétséges: igen! Mint dr. Kádár Ferenc hangsúlyozta: a gyermekek orvosi ellátásában nem lehet az anyagi helyzet alapján különbséget tenni. Egy tragédia esetén ezt nem bocsátaná meg sem a szülő az orvosnak, sem az orvos magának. 

Exit mobile version