A mézeskalácstésztát előre készítsük el, jól dolgozzuk ki, és csak utána kezdjünk neki a közös munkának!
Aranyszínű gyömbéres mézeskalács
17 dkg sima liszt 1 teáskanál őrölt gyömbér 6 dkg vaj, darabokra vágva 10 dkg méz 1 tojássárgája felverve 1/2 teáskanál szódabikarbóna csipet só Öszeállítás: 1. A lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket egy tálba szitáljuk. A vajat finomra morzsoljuk a lisztes keverékkel, vagy robotgéppel is összedolgozhatjuk 2. Hozzáadjuk a mézet, a tojássárgáját, és kézzel vagy géppel addig keverjük, míg szilárd tésztát kapunk. Becsomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük, csak utána formázzuk! Cukormáz Hozzávalók: 1 evőkanál tojásfehérje 1 evőkanál citromlé 7-10 dkg porcukor A tojásfehérjét és a citromlével egy tálban összekeverjük. Apránként hozzáadjuk a porcukrot, és habverővel simára, híg, krémes állagúra keverjük, amíg a máz vékonyan a kanál hátuljára tapad. |
Meseházikó
Hozzávalók:
Kattints a képre! |
1 adag díszítő cukormáz
fehércsokoládé pasztillák
színes keménycukorkák
sokféle színes cukorka, zselécukorka
1. A sütőt 180 celsius fokra előmelegítjük. Két nagy sütőlapot vékonyan kivajazunk. Papírból kivágunk két 16×7 cm-es téglalapot a tetőnek és két 15×14-es téglalapot a házikó elejének és hátuljának. Az oldalát két 14×7,5 cm-es téglalap adja, amelynek rövidebb oldalához csúcsos tetőrészt illesztünk, ennek magassága 2,5 cm a háromszög csúcsától a téglalap éléig.
2. A gyömbéres mézeskalácstészta felét kinyújtjuk. Kivágunk tizenkét 5×2,5 cm-es téglalapot és a hosszabbik oldalukban rovátkákat vágunk, ezek lesznek a függönyök. A sablonok segítségével kivágjuk a ház részeit. A ház elejéből és oldalából kivágjuk az ablakokat, és egy késsel bevagdossuk a kis ajtót: függőlegesen bevonalkázzuk, és kivágunk belőle egy kis szív alakú ablakot. A levágott mézeskalácstészta-darabokat összegyúrjuk és ismét kinyújtjuk, aztán kivágunk belőle egy 23 cm átmérőjű kört.
3. A kivágott mézeskalács elemeket kisütjük, a kisebb darabokat 5, a nagyobbakat kb 15 percig hagyjuk a sütőben, amíg a szélük kezd megpirulni. Öt tíz percig a sütőlapon pihentetjük azután átrakjuk egy rácsra hűlni. Ha kell, a sütemények szélét egyenesre levághatjuk.
4. Díszítő cukormázat töltünk egy papír nyomózsákba, majd lecsípjük a zsák végét. A függönyök hosszabb oldalára cukormázat kenünk, és az ablakok belsejéhez ragasztjuk a süteményeket úgy, hogy kívülről is jól látszódjon.
5. A ház homlokzatának rövidebb oldalára mázat nyomunk, és derékszögben összerahgasztjuk egy oldalelemmel a mézeskalács alapon. Az aljárhoz még egy adag mázat nyomunk hogy szorosan tartsa. Konzervdobozzal vagy befőttesüveggel megtámasztjuk a lapokat, amíg a máz megszárad.
6. Összeragasztjuk a másik oldalt a hátsó résszel, és felállítjuk a házat. A felső élekre mázat nyomunk, és a helyére illesztjük a tetőt. Hűvös helyen hagyjuk megszáradni.
7. A tető alsó részére hullámos cukormáz vonalat rajzolunk a nyomózsákkal és beleragasztjunk egy sor csokoládét, ezek fölé újabb hullámos vionalat rajzolunk, és keménycukorkákat teszünk rá. Egymást váltogatva felragasztjuk az édességsorokat, amíg teljesen befedjük a tetőt.
8. A tető gerincére csíkot rajzolunk a mázzal, és egy sor félbevágott csokoládépasztillát állítunk bele. A függönyök belső szélét cukorpöttyökkel csipkézzük.
9. Sokféle cukorkával díszítjük a házikót, ezeket bőséges adag cukormázzal rögzítjük. A járdához eltördelt csokoládét ragasztunk az alapra. A falakra és a kertbe egyszerű virágformákat rajzolunk, és apró cukorkákat teszünk a közepébe.
A mézeskalács készítésének kiskönyve Praktika könyvek Aréna 2000 Kiadó 2005. A könyvről bővebbet itt tudhatsz meg! » |