Segítség! A gyerekem szexuális játékokat játszik! – Dr. Ranschburg válaszol

nlc | 2009. Augusztus 08.
Mikor és mit kell egy gyereknek tudnia a szexualitásról, és főleg mi az, ami még ártatlan játék, és mi az, ami már komoly gondot okozhat a szülőnek?

Kedves Tanár Úr!

A tizenkét éves kisfiammal kapcsolatban szeretnék kérdést intézni Önhöz. Most mesélte az anyukám, hogy a múlt héten, amikor a hatéves unokaöcsém nálunk vendégeskedett egy hétig, a két fiú szexuális játékot játszott, és a kicsi elmondása szerint az én fiam orális szexre kényszerítette, és megfenyegette, hogy ne mondja el senkinek. Ma beszéltem a fiammal, akivel egyébként szerintem jó a kapcsolatom. Nem számon kértem, hanem elkezdtem vele beszélgetni a szexuális játékokról, és azt mondtam, már tudom, hogy ők is játszottak, kérem, mondja el nekem, hogy pontosan mit csináltak.
Elmondásából az derült ki, hogy kíváncsiságból megfogta a kicsi nemi szervét, és az is megfogta az övét. Nagyon komolyan szégyellte, nem volt egyszerű eddig eljutni, hogy ennyit elmondjon, de azt határozottan tagadta, hogy a szájába vette volna, vagy megfenyegette volna a kicsit.

Nem tudom, a kicsi hogyan talált volna ki ilyet, ha ez nem történik meg, viszont a fiamról tudom, hogy az iskolában jól teljesít, itthon nincs rá panasz, még soha nem kaptam sumákoláson vagy hazugságon.

Nagyon tanácstalan vagyok. Mennyire kell aggódnom? Belefér-e ez a „fiúk közötti szexuális játékok” kategóriába, vigyem-e a fiam szakemberhez, fennáll-e a lehetősége homoszexualitásnak nála? (A huszonhárom éves lányom meleg, de nem egy apától vannak, tehát nem tudom, ez mennyire befolyásoló tényező.) Tettem-e valami rosszat azzal, hogy nyíltan elbeszélgettem vele, felvilágosítottam, hogy az ilyen játékok nem megengedettek fiúk között? Nagyon nyugodt voltam, de éreztettem vele, hogy most nagyon komoly dologról van szó. Tudna nekem tanácsot adni? És persze mi legyen a kicsivel? Elmondjam a szülőknek (az apja a testvérem), mert ahogy tudom, a kisfiú csak az anyámnak mondta el, senki másnak, nem fél a fiamtól, most is nálunk akarta tölteni a hétvégét, csak remélni merem, hogy nem hatottak rá ezek a dolgok negatív módon. Nagyon barátságos volt  a két fiú egymáshoz, jól eljátszottak, én semmi zavarót nem vettem észre a viselkedésükön, csak az anyám által elmondottak hívták fel a figyelmem. Tényleg nem tudom, mit kell tennem, hogyan cselekszem helyesen.

                                                                                                 Tisztelettel:

                                                                                                                  Egy aggódó anyuka

Te is kérdezhetsz az ismert gyermekpszichológustól. Dr. Ranschburg Jenőnek a www.ranschburg.hu oldalon írhatsz levelet!   

Kedves Anyuka!

Jól tette, hogy beszélgetett a kisfiával, és nagyon jól teszi, ha hisz neki. Az ilyen szexuális „játékok” beleférnek a korai serdülőkor ébredő nemi érdeklődésébe, és – akár megtörtént az a bizonyos dolog, akár nem – semmi köze a homoszexualitáshoz. (A kicsi egyébként bizonyára tartózkodna a kisfiával való találkozástól, ha számára ijesztő dolgok történtek volna.)

Az egyetlen, amit elgondolkodtatónak tartok: nem helyes, ha információit eltitkolja a testvére és a sógornője elől. Bár nem ismerem őket, biztosra veszem, ha a kicsi fiuktól tudják meg a dolgot – márpedig előbb-utóbb megtudják! –, a megrázkódtatásuk is nyilván nagyobb lesz, ráadásul Önt is jogosan vádolhatják valamiféle „cinkossággal”. Akárhogy csűröm-csavarom, az lenne a legjobb, ha leülne a testvérével és a sógornőjével megbeszélni a történteket. Persze nagy baj lenne, ha emiatt ők is „nyomozni” kezdenének; azt javaslom, ne tegyenek semmit, de – nagyon tapintatosan – figyeljék a gyerekeket. Biztos, hogy a történtek (vagy a meg nem történtek) a gyerekek szexuális fejlődését nem befolyásolják.

Exit mobile version