A fenti kérdésekre a dr. Hidvégi Edit gyermekorvos, gasztroenterológus válaszol.
Mi okozhatja?
A gyakori székelési ingernek – amellyel együtt jár a széklet állagának, színének változása is – számtalan egyértelmű és kevésbé kézenfekvő oka lehet. Az előbbiek közé tartozik:
- vírus- vagy baktérium okozta gyomor- vagy bélfertőzések
- ételmérgezések
- hashajtók túlzott fogyasztása
- emésztési és felszívódási zavarok
- egyes betegségek, amelyek leginkább a vékony- és a vastagbelet, vagy a májat-, a hasnyálmirigyet érintik.
Ugyanakkor kevésbé köztudott, de egyes gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatása, például antibiotikumoknak, vízhajtóknak. A szorbittartalmú (diabetikus) élelmiszerek, illetve az alkohol gyakori fogyasztása is okozhat hasmenést. Nyáron sűrűn ránk törhet a kellemetlen panasz utazás közben, és nem csak az egyes külföldi országok higiéniás viszonyai miatt, de az utazással együtt járó stressz miatt is. Ugyanezt tapasztalhatják a vizsgázók, felvételizők, szintén a szorongás, a feszült idegállapot eredményeként.
Mit tegyünk?
Egy egyszerű gyomorrontás esetén a diétás szempontok betartásával néhány nap alatt tünetmentesekké válhatunk:
- Hagyjuk, hogy a kóros béltartalom kiürüljön.
- Ne terheljük a szervezetet tartalmasabb étkezésekkel, csökkentsük a bél munkáját.
- A legfontosabb, hogy folyamatosan pótoljuk a szervezet folyadék- és elektrolit veszteségét. A diéta ajánlatos, de szomjazni nem szabad.
Mit igyunk, mit együnk?
A gyógyszertárakban kaphatók hasmenés esetére ajánlott elektrolit-készítmények, de kitűnően megfelel a cukros tea, az ásványvíz, a limonádé is, de szóba jöhet a megfőzött sárgarépa, fehérrépa leszűrt, megsózott vize. Hasmenés esetén a rostos levek kerülendők.
Nem szabad szigorúan koplalni, inkább kevés diétás érdemes fogyasztani. Falatozhatunk főtt burgonyát, rizst, sárgarépát, banánt, ropit, sós kekszet, de később ezt bővíthetjük zöldség-, vagy húslevessel, köménymagos rántott levessel, főtt csirkehússal. Édesség helyett inkább enyhe sózást alkalmazzunk. A jól megmosott almát reszeljük le, pektintartalmának gyulladást csökkentő hatása van és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat. Néhány napig kerüljük a túl zsíros, fűszeres ételeket, és ne próbálkozzunk tejjel, tejtermékkel. A tünetek múlása után egy hétig még ajánlatos elkerülni az apró magvas gyümölcsöket, a füstölt húsokat, a tejfölt, a tejszínt, az erős rostos főzelékeket – mindez megkönnyíti a szervezet regenerálódását.
A Rotavítus enteritis megelőzésében, de főleg hasmenés után próbálkozhatunk gyógyszertárban kapható probiotikumokkal, ez ügyben előzetesen kérjük ki a kezelőorvos tanácsát. (Ezek a készítmények hasznosan lehetnek antibiotikus kezelés alatt és utána is.)
Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha a makacs hasmenés 2 napnál tovább tart és más tünetek is jelentkeznek, mint például hőemelkedés, láz, gyomorfájdalmak, fejfájás, hidegrázás, mindenképpen keressük fel az orvost, hogy minél előbb kiderülhessen a háttérben álló ok. Gyermekeknél azonban nem szabad napokig várni. Addig nincs komolyabb baj, amíg a gyerek éber, szomjas, a nyálkahártyája nedves, és a vizeletmennyisége normális, ilyenkor a leghangsúlyosabb a folyadék- és sópótlás. Fontos tudni, hogy náluk a koplaltatás káros, és a hasfogók használata sem tanácsos. A gyerekeknél (csakúgy, mint az időseknél) a legnagyobb veszély a kiszáradásban rejlik. Amennyiben a gyerek a hasmenés alatt aluszékony, száraz a nyálkahártyája, alig van vizelete, a szeme beesett, és nem tudjuk a folyadékot pótolni, azonnal forduljunk orvoshoz. Tegyünk így akkor is, ha a hasmenés vizes, fecskendező, esetleg véres, ha hányás is csatlakozik hozzá, vagy a gyereknek van valamilyen alapbetegsége.
Ha idegenben ér a baj
Amennyiben külföldön vagyunk, és tudjuk, hogy a csapvíz nem iható, tartsuk be az alapvető higiéniás szabályokat:
- Fogyasszunk palackozott vizet, még fogmosáshoz is.
- Ne kérjünk jégkockát.
- Hámozható gyümölcsöt együnk.
- Vegyük figyelembe, hogy a saláták megmosásakor is kerülhet fertőzés a zöldségre.
- Legyen nálunk hasmenés esetén alkalmazható gyógyszer.