A KutatóCentrum a terhesség alatti táplálkozási szokásokat vizsgálva megállapította, hogy szinte minden megkérdezett (99%) tudja, a várandós kismamák táplálkozása befolyásolja a magzat egészségét. Azzal is közel az összes válaszadó tisztában volt, hogy a kismamának nem kell kettő helyett ennie, ugyanakkor minden tizedik válaszadó gondolja úgy, hogy a terhesség alatt csak azért kell odafigyelni a táplálkozásra, hogy ne hízzanak el.
Tíz válaszadóból kilenc nyilatkozott úgy, hogy az átlagos tápanyagbevitelhez képest vitaminokból, folyadékból és ásványi anyagokból többet kell magához vennie egy várandós nőnek, míg szénhidrátból és zsírból a megkérdezettek kétharmada szerint ugyanakkora mennyiségre van ilyenkor szükség. A legnagyobb bizonytalanság a fehérjebevitellel kapcsolatban van: bár a táplálkozási tanácsok szerint minden kismamának többletbevitelre van szüksége, a válaszadóknak csak fele gondolja így.
Mit mikortól?
A kismamák és az édesanyák több mint kétharmada tisztában van azzal, hogy a csecsemők legideálisabb tápláléka 6 hónapos korig kizárólagosan az anyatej, és éppen emiatt nagyon fontos a szoptatás. Ugyanakkor a hozzátáplálást illetően, illetve a babatáplálási alapelvek részleteire vonatkozóan már korántsem volt ilyen biztos a megkérdezettek tudása. A válaszok alapján mindössze 44%-uk van tisztában azzal, hogy hús 6 hónapos kortól adható a csecsemőnek, és csupán minden negyedik anya tudja, hogy gabona már a hozzátáplálás első időszakában is szerepelhet a baba étrendjében.
Mennyi az annyi?
Az anyukák és kismamák számos forrásból – védőnőtől, családtagtól/ismerőstől, gyermekorvostól – szereznek babatáplálással kapcsolatos információkat, a leghitelesebb forrásoknak azonban védőnőket és a gyermekorvosokat tekintik. A válaszokból az is kiderült, hogy az anyukákat leggyakrabban a baba korához illő ételek kiválasztása (84%), a helyes étrend (83%), az anyatej pótlásának lehetőségei (69%) és a tápszerek fajtái (51%) foglalkoztatják.