Nem divat házasodni

nlc | 2011. Május 27.
Drasztikusan csökkent a házasságok száma, mára a családnak sincs központi szerepe. Egyre több az egyedülálló idős ember is.
Tejesdobozokon keresik az eltűnt gyerekeket

Az amerikai háztartásokban először csökkent 50 százalék alá házaspárok aránya, ami történelmi eltolódást jelent az amerikai család fejlődésében a kevésbé hagyományos együttélési formák javára – közölte a The New York Times.

A házasságok részaránya az 50-es években érte el a csúcspontját, a háztartások 78 százalékát jelentették a házaspárok. Ez az arány a 2010-es népszámlálás adatai szerint 48 százalékra csökkent az amerikai háztartásokon belül. Mára megfordult néhány korábbi szokás is. Így például manapság a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők nagyobb arányban mennek férjhez, mint a középiskolai végzettségűek, néhány évtizede éppen az ellenkezője történt. Ám előbbiek későn házasodnak, viszont házasságaik tartósabbak. Csökkent azon házasságok száma, amely egy érettségizett és egy diplomás között köttetik. Azok a nők viszont, akik nem tanultak tovább a középiskola után, egyre gyakrabban nem mennek hozzá gyermekeik apjához. Az amerikaiaknál a frigyek a munkásosztály közegében a legrövidebbek. Az átlagéletkor növekedése miatt egyre több az egyedülálló idős ember.

A legnagyobb, 18 százalékos növekedést a nők által vezetett háztartások számában mutatták ki. 16 százalékkal a nem családi alapú háztartások szaporodása került a második helyre.

 

Forrás: MTI

Exit mobile version