11 jó tanács, amit szülőktől kaptunk – hiába |
A Kanadai Partnerség a Gyermekegészségügyért és a Környezetvédelemért (CPCHE) szakértői a pormentesítést, a kevésbé toxikus, illatmentes tisztítószerek használatát, a rendkívül óvatosan végzett felújítást, bizonyos típusú műanyagok kerülését és a kevés higanyt tartalmazó halfajták fogyasztását tartják az öt legfontosabb intézkedésnek, amelyekkel csökkenteni lehet a gyermekek egészségét károsító gyakori toxikus hatások mértékét. Erica Phipps, a szervezet igazgatója szerint ha a szülők ezen az öt területen megteszik a szükséges intézkedéseket, jelentős mértékben csökkenthetik a különféle mérgező anyagok hatásait gyermekeikre – ráadásul még pénzt is megtakaríthatnak.
1. Portalanítás
Az ajánlott tevékenységek listáján a gyakori porszívózás, felmosás, illetve nedves ruhával végzett portörlés áll az első helyen. A házi por az olyan mérgező anyagok fő forrása, mint például az ólom vagy a higany, amelyek már kis mennyiségben is károsíthatják a fejlődő agyat. A legsérülékenyebb időszak a magzati kor, ezért a várandós édesanyáknak különös figyelmet kell fordítaniuk környezetükre.
2. Környezetvédő takarítás
A mérgező anyagok hatásait (és a költségeket) azzal is csökkenteni lehet a háztartásban, ha a szülők egyszerűbb, nem mérgező tisztítószerekre váltanak. A szódabikarbóna és az ecet hatékony súroló- és tisztítószerek lehetnek, és a légfrissítők, illetve illatos mosószerek mellőzésével csökkenthetjük a gyermekeket érő toxikus hatások mértékét.
3. Megfelelő házfelújítás
Lakásfelújításkor oda kell figyelni arra, hogy a terhes nők és a gyermekek maradjanak távol a felújítás alatt álló területektől, hogy ne kerüljenek kapcsolatba a méreganyagokkal teli porral és a festékekből, ragasztókból és tömítőanyagokból származó toxikus gőzökkel. A felújítandó területet nejlonnal hermetikusan el kell zárni a ház többi részétől.
4. Óvatosan a műanyagokkal!
A szülőknek nagyon meg kell válogatniuk, milyen műanyagokat használnak a háztartásban, különösen az élelmiszerek tárolásával és felszolgálásával kapcsolatban. A szakértők szerint még a „mikrózható” feliratú műanyag edényeket sem szabad a mikrohullámú sütőben használni, mivel bizonyos anyagok átkerülhetnek az élelmiszerekbe.
5. Biztonságosabb halak
A nehézfém-mérgezés elkerülése érdekében válasszunk olyan halfajtákat, amelyek kevés higanyt tartalmazhatnak. Ilyen például az atlanti makréla, a hering, a szivárványos pisztráng, a friss vagy konzerv lazac és a tilápia.
Forrás: medipress