“Nekem a fotózás a nagy Ő” – Jaksa Tímea esküvőfotós

Kari Szilvia | Fotózta: Forrás: Tímea Pictures http://www.timeapictures.com | 2014. Október 09.
Az élet különleges ajándéka, ha azzal foglalkozhatsz, amit a világon mindennél jobban szeretsz. Jaksa Tímea a kevés nő esküvőfotósok egyike. Szerinte amit szívből csinálsz, az megsokszorozza a ráfordított energiát.

Nem készült fotósnak, közgazdászdiplomával a zsebében fejvadászként felvételiztette az álláskeresőket. Tizenkilenc évesen az unokatestvére esküvőjén fotózott először. Azt mondja, azok a képek mai szemmel még az amatőr szintet sem érnék el. Később egyre több családi, baráti esküvőn próbálgatta szárnyait. Amikor első megrendelését kapta egy ismeretlen menyasszonytól, nagyon meglepődött. Az esküvő a lánya negyedik születésnapjára esett, a felkérést már emiatt sem fogadhatta el. Meg azért sem, mert attól félt, nem tudja őket úgy fotózni, mint a baráti párokat, rokonokat. A menyasszony nem hagyta annyiban, ragaszkodott Tímeához. Így végül elvállalta a dolgot, és ezzel élete és karrierje egy csapásra száznyolcvan fokos fordulatot vett.

“Az első megbízásom olyan felemelő és könnyed volt, hogy a hajnali buli után azzal a tudattal ébresztettem a férjemet, hogy akkor mostantól a fotózás a hivatásom. »Két diplomával és felsőfokú angol nyelvvizsgával a zsebedben esküvőkön akarsz csúszni-mászni?« Férjem finoman szólva nem lelkesedett az ötlettől. Egy darabig a HR mellett fotóztam, aztán eljött a pillanat, amikor egyértelmű lett, hogy a fényképezés az én utam. Lassan a családom is megszokta az esküvőben utazó anyukát, feleséget” – meséli Tímea.

“Elvarázsolnak az esküvők”

“Tizenegy év alatt megszámolhatatlan esküvőn fotóztam, mégsem tudom megunni. A menyasszony, a dekoráció, az ünnepi hangulat minden alkalommal elvarázsol. A digitális technikának köszönhetően már a vacsora alatt összeállítok egy kisfilmet az esküvő addigi történéseiből. A vetítések alatt figyelem a párt és a násznépet. Mondanom sem kell, mekkora élmény egy fotográfusnak látni az érzelmeket, a mosolyt, a sóhajokat, a könnyeket, amelyeket a képei váltanak ki. Külön mappában őrzöm az egysorostól a hosszú levelekig azokat a kedves visszajelzéseket, amiket a pároktól, a rokonaiktól, barátaiktól kapok. Ezekért a megható és boldog pillanatokért érdemes tavasztól késő őszig minden hétvégémet másokra áldozni, ahogy idén is így volt. És igen, időnként csúszom-mászom a földön, ha épp az a megfelelő perspektíva.”

“Teljesülnek a vágyaim”

Minden esküvő, minden fotósorozat más. Az elmúlt évek terméséből nem könnyű néhányat kiválasztania, mert valamennyihez egyedi történet kapcsolódik. Az évek során Tímeának is megvalósultak az álmai. “Megnéztem a Mamma Miá!-t, mert a szomszédom azt mondta, tetszeni fog a görög esküvő a film végén. Tetszett! Eljátszottam a gondolattal, vajon milyen lehet egy ilyen esküvőt fotózni. Másnap kaptam egy e-mailt, Görögországba invitáltak.

A másik régi álmom az indiai esküvő volt. Lenyűgöz a kultúra, a szertartás különlegessége, színpompája. Máig alig hiszem el, hogy a sorstól megkaptam a meseszerű lehetőséget. De az is ugyanilyen élmény volt, amikor Torontóban fotóztam a Riverdance vezető táncosnőjét, és magyar, egykori balett-táncos férjét. Fényképeztem esküvőt Dél-Afrikában, de még előtte útközben azt a családot is, akikről korábban New Yorkban készítettem képeket. Közös ismerőstől hallották, hogy Johannesburgba utazom. Elakadt a lélegzetem, amikor megláttam, hogy az otthonuk falait az amerikai fotóim díszítik” – meséli Timi.

Pőrére vetkőznek a kamera előtt

Az esküvők mellett Tímea kedvence a glamourfotózás, szerinte az éppúgy a nőiesség ünnepe, mint a házasságkötések. “A nők a világ legösszetettebb és a legizgalmasabb teremtményei. Sokfélék. A magas, vezető beosztásban dolgozó nők a munkájukban is céltudatosak, kemények, határozottak, nőiességüket sokszor mélyen elrejtik. A glamourfotók ezt a rejtett női ént mutatják meg. Ahhoz, hogy modelljeim vibráljanak a képeken, meg kell nyitnom a lelküket.

Én lepődöm meg a legjobban, amikor zárkózott nők pőrére vetkőznek a kamera előtt. Ebben a szakmában egy kicsit a pszichológusi vénát is használni kell. Mert olyanba is belefutok, hogy a külsőleg vagány, vidám csajról kiderül, hogy mély lelki sérüléseket cipel. Amikor egy ilyen lányt fotóztam, szétvágtunk egy régi tollpárnát. Elképesztő látvány volt, ahogy a tollak szálltak a levegőben, betakarva a lány haját, a testét, az orra és a szeme is tele volt a pihékkel, de nem zavarta. Megkértem, feküdjön le kényelmesen a földre. Sokat elárulnak ugyanis rólunk a magunk választott pozíciók. Magzati pózba húzta össze magát – ez lett a sorozat legszebb képe.

Sarah-val egy hajón ismerkedtem össze. Varázslatos volt, ahogy átsétált a termen és odalépett egy helyes férfihoz, átölelte, megcsókolta. A pillanat hozta, megszólítottam őket, hogy mit szólnának egy sorozathoz. Először nem értették, mit akarok. Sarah azt hitte, ez a szerelme újabb meglepetése. Kiderült, Jason előző nap a család és a barátok bevonásával szervezett helikopteres meglepetésbulin kérte meg a kezét. A hirtelen ötletből jött fotózás olyan jól sikerült, hogy néhány hónappal később a vegasi esküvőjüket is én fényképeztem. Sarah-val azóta is tartjuk a kapcsolatot, már a kislányát is dajkálhattam” – mondja Timi.

Jótékonysági esküvők

Egy tavaly indult kezdeményezéssel beteg gyermekeknek segítenek a jótékonysági esküvő felajánlói. Számos ismert, esküvőkben dolgozó cég és magánszemély kínálja fel szolgáltatását licitre. A licit egyetlen forintról indul, és a legmagasabb összeget felajánló pár álomesküvőjén dolgoznak mindannyian. Az összeget rászoruló családoknak utalják át. Mindenki jól jár, hiszen az ifjú párnak feledhetetlen esküvői élményben lehet része, míg az adományozók a munkájukkal segítenek. Idén egy hármas ikreket nevelő család kapta a licitből befolyó pénzt, a háromból két gyermekük vár műtétre. A jótékonysági esküvő bevételéből a beteg gyerekek élete is megváltozik, az állapotuk javulhat. Tímea bízik benne, ha jövőre újabb esküvőt szerveznek, legalább ilyen sok segítséget, támogatást kapnak majd, mint az idén.

"Nekem a fotózás a nagy Ő" – Jaksa Tímea esküvőfotós

Az élet különleges ajándéka, ha azzal foglalkozhatsz, amit a világon mindennél jobban szeretsz. Jaksa Tímea a kevés nő esküvőfotósok egyike. Szerinte amit szívből csinálsz, az megsokszorozza a ráfordított energiát.

Ez egy férfias szakma

A fotósok között jóval több a férfi, mint a nő. Itt nem elég, ha ismered a professzionális gépek működését, tudnod kell a képszerkesztő programokat kezelni, nem beszélve a súlyos felszerelés cipeléséről. Az esküvők éjszakába nyúlnak, sokszor 10-12 órásak, közben alig akad némi szünet.

“Segítség nélkül nem győzném. Minden területen vannak társaim, asszisztensek, segítők. Közös bemutatótermünkben öt társammal dolgozom együtt. A férfi kollégák többségének az esküvőfotózás elsősorban munka, nekem több annál. Átengedem magamon az érzelmeket, megérint az események hangulata, együtt sírok, nevetek a modelljeimmel. Egy férfinek a családja is jobban tolerálja az állandó hétvégi elfoglaltságokat. Támogatást kapok én is a környezetemtől, de ettől még nem könnyű, hogy alig jut időm a férjemre, a gyerekeimre. Szabad hétvégéink többnyire télen vannak, az esküvőszezonban viszont heti hét napot dolgozom. Mostanra a gyerekeim is látják, mit jelent nekem ez a munka, mit jelent szinte ismeretlen emberek legbensőségesebb ünnepében elmerülni és megörökíteni. Magyaráznom sem kell már, miért szeretem annyira.” 

Timi képei önmagukért beszélnek – és mesélnek. Nézd meg álomszép videós összeállítását!

Exit mobile version