Így keserítik meg az anyagi viták az életünket

cafeblog/magabiztosno | 2014. Október 21.
Népi bölcsesség, miszerint a párok alapvetően két dolog miatt hajlamosak összeveszni: a gyereknevelés és a pénz miatt. A pénz miatt azért, mert az lényegében minden életterületünket átszövi, mindenre hatással van, ergo lehetetlen megkerülni. Ezért is olyan gyakori konfliktusforrás.

Miért olyan komoly vitatéma a pénz?

Ennek három fontos oka van:

  1. A pénz az, ami bár igazából használati tárgy, mégis hihetetlenül erős érzelmeket aggatunk rá. Mindenki viseltetik valamilyen érzelemmel a pénz iránt: megveti, eltűrt rosszként tekint rá, minden jó megrontójának tartja, vagy éppen minden problémája megoldásának, amolyan Szent Grálnak. Éppen ezért amikor a pénzen vitatkozunk, akkor mindig előkerülnek az érzelmek is. Hiszen ha a másik nem ért egyet az én pénzkezelési elveimmel, akkor az ezzel kapcsolatos érzelmi alapállásommal sem fog – és ezt ösztönösen támadásként értékelem. Kész a veszekedés. Ezért olyan nehéz a pénzről vitázni és nem veszekedni. (Aki már végigcsinált egy válóperes vagyonmegosztási tárgyalássorozatot, az pontosan tudja, miről beszélek.)
  2. A pénznek ugyanis van egy mindenki számára létező intimitása. Ha én valakit beengedek a pénzügyi életembe – márpedig a házasságban általában nemcsak az ágyat, hanem az asztalt és a széket is megosztjuk egymással – akkor valami elképesztő bizalommal kell lennem felé. A pénz mindig is bizalmi kérdés volt – így bárki bármit is kifogásol ezzel kapcsolatban, az olyan érzés, mintha hátba döfne. Egyszerűen azért, mert beengedtem az intim szférámba, ehhez képest meg a védett zónámban, azaz az intim szférámban borít ki a másik. Mintha visszaélt volna a bizalmammal, kihasználta volna azt, hogy kitárulkoztam neki. Vagyis minden pénz körüli vita bizalomvesztéssel jár.
  3. A pénz körül azért csúcsosodnak ki a viták, mert ilyenkor valójában a legkevésbé a pénzről szoktunk vitatkozni. Igazából értékrendek csapnak össze. Azok az értékek, amelyeket az életünkről, az életvezetésünkről vallunk. Hogy egyáltalán melyikünknek mi érték. Van, akinek az önzetlen segítség a legfontosabb érték, másnak meg a szorgalmas munka az elsődleges. Ha egy ilyen pár egyik tagja éppen ezért önzetlenül eladományoz különféle összegeket, amelyekre a másik úgy tekint, mint verejtékes munkája mérhető eredményére, akkor el lehet képzelni, hogy abból hangos tányércsörgés lesz.

Az intimitás, az érzelmek és az értékrend hármasa tehát a valódi oka annak, hogy a párok a pénzen veszekedhetnek – és mivel értékrendet hihetetlenül nehéz összecsiszolni, ez tartósan jó indok marad a haragra.

A teljes cikket a Magabiztos Nő blogon találod!

Exit mobile version