10 dolog, amit megtanultam a tökéletes esküvőről

TóCsa | 2015. Március 17.
Mire ügyeljünk a vendégtoborzásnál? Mekkora az ideális menyasszonyi csokor? És mitől lesz igazán emlékezetes az ifjú pár nyitótánca? Kalauz a tökéletes esküvőhöz – ahogy egy profi látja.

Röviden, tömören a tökéletességről

Tóth Béla Esküvők tudástára – Útmutató a tökéletes esküvőhöz című könyve tartalommal és előszóval együtt alig 76 oldal, jó nagy betűkkel nyomtatták, és ha nekiveselkedünk, nagyjából egy óra alatt teljesen ki lehet olvasni. Ennyi idő alatt – tapasztalatból mondom – még egy férfiember sem sokall be a tökéletes esküvő témájától, így a kötet igazoltan alkalmas arra, hogy egy pár mindkét tagja elolvassa, és ne a menyasszonynak kelljen szóban elmesélnie az egészet.

Az írón érződik, hogy régóta benne van ebben, és nemcsak gyakorlatias tanácsokat ad, hanem valódi esküvői történeteket felidézve színesíti a mondanivalóját. Időnként sajnos kibújik belőle Nyilvánvaló kapitány, és olyan sorokat vet papírra, mint A fotós és a videós kiemelt szereplője az esküvőknek, ugyanis tőlük kap az Ifjú Pár emléket”. Az ifjú párt ő írta csupa nagy kezdőbetűvel, nem én. Szerencsére a könyv inkább érdekességek és tippek halmaza, nem pedig semmitmondó klisék gyűjteménye. Mondjuk, a fotók nekem nagyon hiányoztak belőle, ezért is döntöttem úgy, hogy némi mozgóképpel színesítem a róla szóló írásomat. Íme a kötet legtanulságosabb tanácsai.

Az éjféli vacsora: általában a székely káposztát, illetve a megmaradt sülteket szolgálják fel ekkor. A káposzta mennyisége maximum a létszám 70 százaléka legyen, mert egyrészt sokan a menyasszony- vagy menyecsketánc után hazamennek, míg akik ott maradnak, azoknak is csak egy része fog enni, így többet rendelni felesleges.

A másik opció, hogy a vendégek ott alszanak az épületben szálláslehetőség esetén, vagy valahol a közelben. A dologban az a kellemetlen, hogy ilyenkor a szállás költsége az ifjú párt terheli. Az sem gond persze, ha felajánljuk csak a szállást, mint lehetőséget saját költségtérítés mellett, viszont ilyenkor, ha elfogadják a vendégek ezt, érdemes számolni azzal, hogy az ajándékokra kevesebb fog jutni, mint amit előzetesen tervezett, illetve amire számított az ifjú pár.”

Furcsa lehet, de javasolt rákérdezni, hogy milyen közelről filmez a kamerás. Volt egyszer egy esküvő, ahol a kolléga egy nagy, vállra tehető kamerával vette fel a történéseket, de mindezt úgy, hogy gyakorlatilag mindig az attrakciótól, a beszélőtől nagyságrendileg 30-40 cm-re volt a rögzítő gép.

Nem könnyű feladat, de érdemes rákérdezni a vőfélyjelöltnél már az első találkozásnál, hogy hogyan áll az alkohollal.

…ha túl sok ételt adunk a násznépnek, akkor azt meg fogják mind kóstolni. Ha pedig mindenki annyit eszik, hogy mozdulni is alig bír, akkor vajon ki fog mulatni és táncolni az esküvőn?

…a menyasszonyi autó maximum 30 km/h-val közlekedjen, ezek a csokrok nagyságrendileg ennyit bírnak.

Az Ifjú Pár fotózása nagyságrendileg másfél óra, míg a szertartások és a násznéppel történő fotózás két óra is lehet, így nagyon fontos, hogy a menyasszonyi csokor ne csak szép, de lehetőleg könnyű is legyen.

A csokordobás ellentettjére létrejött szokás a harisnyakötő eldobása. Ezt a vőlegény dobja a nem nős urak csoportjának, és az elkapó lesz a következő vőlegény.

Akár a vicces, akár a klasszikus táncot választja az Ifjú Pár, nagyságrendileg két perc az a lélektani határ, ami után már extra dolgokat kell a táncba bedobni ahhoz, hogy a figyelmet fenntartsák. A vicces táncok esetében gyakori hiba, hogy túl hosszúra sikerül, és a nagy nevetésből és tapsviharból odáig jut a tánc a végére, hogy a násznép csak áll, és kényszeresen mosolyog, mindenki várja, mikor lesz már vége.

A galambröptetésnél fontos, hogy a két galambot az Ifjú Pár tartja a kezében, és ők engedik el. Csak olyankor érdemes ezt választani tehát, ahol ezzel egyik félnek sincs gondja, mert komikus, ha szervez a Pár egy ilyen programot, de egy idegen engedi el a madarakat.

Exit mobile version