Adókártya kell a gyerekeknek a családi kedvezményhez

nlc | 2015. Július 29.
A családi adókedvezménnyel és az adókártyákkal kapcsolatos változás január elsejétől lép életbe, és akár több százezer családot is érinthet.

A változás szerint 2016. január 1-jétől családi adókedvezményt kizárólag olyan gyerek után lehet majd igénybe venni, akinek van adóazonosító jele. Az eltartottak, illetve a kedvezményezett eltartottak adóazonosító jele a a 2015-ös évről szóló bevalláshoz szükséges, amelynek benyújtási határideje 2016. február 25., illetve május 20., továbbá 2016-tól a havi számfejtéshez is csak úgy fogadja be a munkáltató a családi adókedvezményről szóló nyilatkozatot, ha azon szerepel a gyerek adóazonosító jele – írja az mno.hu

Emiatt már év vége előtt célszerű adókártyát kérni a gyerekeknek. Arról még becslések sincsenek, hogy hány gyereknek nincs még adóazonosító jele, akinek szüksége lesz rá. A lap kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál elmondták, hogy a 2005 után születettek automatikusan kaptak adóazonosító jelet, előtte azonban csak akkor adott ilyet az adóhivatal, ha külön kérte a szülő.

Az adószakértő szerint érdemes már most intézkedni az adókártyák ügyében, mert előfordulhat, hogy sokan az utolsó pillanatra hagyják, és november–decemberben esetleg órákig kell majd sorba állni érte.

Exit mobile version