Így etesd télen a madarakat!

nlc | 2016. November 02.
A legszürkébb időben is megmelengeti a szívet, ha az ablakunk alatt cinegék falatoznak. Morzsát viszont semmiképp se adjunk nekik.

A mi kertünkben már megjelentek az első cinegék, akik valószínűleg idén is számítanak a nekik kikészített táplálékra. Az első fagyokkal hivatalosan is elindul a madáretetési szezon Magyarországon, bár aki előrelátó volt, az már szeptemberben odacsalogatta az ablaka alá az állatokat.

A madarak legfontosabb tápláléka a nem sózott, nem pirított, fekete napraforgó, olvasható a Magyar Madártani Egyesület oldalán. Vehetünk nekik az állatkereskedésekben pintyeknek vagy hullámos papagájoknak való magkeveréket. A morzsát viszont ne szórjuk ki az énekesmadaraknak, mivel a gyomruk valószínűleg nem tud vele megbirkózni, és bele is pusztulhatnak.

Cinkegolyó nem csak cinkéknek

A zsiradék szintén életmentő, csak füstölt vagy sózott szalonnát ne adjunk a madaraknak. Jó a faggyú vagy a cinkegolyó, ami száz forint körüli árban kapható szinte mindenhol, ahol állateledelt árulnak, de otthon is elkészíthetjük magunknak. Ebből nemcsak a cinkék, hanem más madarak is csipegetnek, például az őszapók vagy mezei verebek.

Kitehetünk lágy sajtot, ezt különösen a vörösbegyek szeretik, és a vaj is megfelel, főleg, hogy a gyengébb csőrű madarak is elboldogulnak vele. Emellett még gyümölccsel csalhatjuk a kertünkbe madarakat, elég pár olcsó almát kitenni, vagy felszúrni az ágakra. A rigóknak kitehetünk konyhai maradékot, főtt rizst, tésztát vagy levesben főtt zöldségeket.

Ne hagyd abba!

Mielőtt elkezdenénk az etetést, fontos tudni, hogy ezzel felelősséget vállalunk a madarakért. Ha hirtelen abbahagynánk a tél közepén, a kis madarak el is pusztulhatnak, mivel a tartalékaik csak egy éjszaka átvészelésére elegendőek. Ha másnap nem jutnak eledelhez, még egy fagyos estét nem bírnak ki. Az etetés mellett az itatásról se feledkezzünk meg!

Exit mobile version