500 ezres kártérítést kaphat a rendőrségre bevitt kismama

nlc | 2017. Február 07.
A hét hónapos kismamát a hajnali két órakor vitték a rendőrségre, de csak reggel nyolc órakor hallgatták ki. Hét évvel a történtek után a bíróság 500 ezer forintos kártérítést ítélt meg az asszonynak.

A rendőrök 2010. március 1-jén hajnalban vitték be a hét hónapos terhes kismamát a rendőrségre. Gyanúsítottként hallgatták volna ki, de napközben nem találták otthonában, ezért döntöttek az éjjeli intézkedés mellett. A nőt reggel 8 óráig várakoztatták, ekkor tisztázhatta magát, és távozhatott a rendőrségről. Az ellene kezdeményezett nyomozást is megszüntették.

A rendőrség a kismama fogva tartásakor több szabályt is megszegett, ami nem csupán a a nő állapotára vonatkozott. Ruházatát nem zárt helyiségben vizsgálták meg, hanem a folyosón. A kismamát orvos nem látta, mielőtt az előállító helyiségbe kísérték, a zárka pedig, ahol fogva tartották, rendkívül rossz állapotban volt.

A terhes nő panaszt tett, de a rendőrség csak azt ismerte el, hogy jócskán megvárakoztatták a kihallgatással. A kismama ügyét aztán a Kúria tárgyalta, míg végre a rendőrség 2014-ben azt is elismerte, több előírást hagytak figyelmen kívül.

A kismamának a Magyar Helsinki Bizottság nyújtott segítséget. Kártérítési perében az elsőfokú bíróság az elhúzódó bizonyítási eljárást követően 500 ezer forint kártérítést ítélt. Az ítélet nem jogerős.

Exit mobile version