Ha tartós párkapcsolatot akarsz, legyél kicsit pozitívabb

nlc | 2017. Február 20.
Egy friss kutatás szerint nagyon is apró dolgokon múlik egy párkapcsolat tartóssága: olyasmiken például, hogy hogyan reagálunk, ha nekünk pocsék napunk volt, párunk mégis valami vidámkodó megjegyzést tesz.

Képzeljük el, hogy egy elképesztően pocsék munkanap után végre hazaérünk, és kifacsartan lehuppanunk a kanapéra. Nincsen más vágyunk, mint eltűnni egy hatalmas pokrócban, és nézni a kedvenc sorozatunkat a csendes világutálatba burkolózva. És akkor megjelenik a másik, az, akit normálisan egyébként szeretünk, és valamiért tisztára fel van dobva, széles mosollyal megáll az ablak előtt és azt mondja: “Mennyire szép idő van ma!”

John Gottmann pszichológus szerint kulcsfontosságú, hogyan reagálunk az ilyen helyzetekben, ugyanis épp az ilyen apróságokon múlhat egy párkapcsolat sikere. A legjobb, ha pozitív, megerősítő választ adunk, de még az is elfér néha, ha egyszerűen hallgatunk, és nem mondunk semmit, viszont a negatív felcsattanások hosszú távon nagyon rombolóak lehetnek a kapcsolatra nézve.

Gottmann kutatása szerint ha sikerül pozitívra fordítani az ilyen helyzeteket, akkor a pár sikeresen mélyíti el a kötődést az élet kapcsolaton kívüli akadályai ellenére is, olyannyira, hogy Gottmann felmérése szerint a tartós házasságban élők az esetek 86%-ában képesek voltak pozitívan reagálni az ilyen érzelmi megnyilvánulásokra, míg az elváltak esetében ez az arány csupán 33% volt.

 

PsychologyToday

Exit mobile version