“Ne béreljen lakást cigány család a Várban!”

nlc | 2017. Február 28.
Megdöbbentő történetet osztott meg oldalán a Roma Sajtóközpont. A budapesti 1. kerületben, a Várban található egyik társasházi lakástulajdonosa a közös képviselőnek írt levelet, amelyben kifejti, hogy a szomszédjában élő cigány család léte borzasztóan zavarja. A közgyűlés pedig mielőbb tegyen ez ellen.

A Roma Sajtközponthoz érkezett a Vár egyik társasházi lakójának e-mailben elküldött levele, melyet a közös képviselő továbbított a szervezethez. A történet és annak szereplői valóságosak, a neveket ugyanakkor a Roma Sajtóközpont megváltoztatta. Íme egy olyan magyar történet, amelytől biztosan sokaknak felszalad a szemöldökük, és a levél olvasatán értetlenül néznek maguk elé. Velünk legalábbis ez történt.

A történet főhősét, a budai várlakót nevezhetjük dr. Böhöm Lajos úrnak. Böhöm úr öntudatos, büszke magyar állampolgár, okleveles mérnök, doktori fokozattal. 

Nos, a minap Böhöm úrnál betelt a pohár, így levelet írt a társasház közös képviselőjének és a lakóknak.

“T. Asszonyom!

Tájékoztatom arról, hogy a f. hó 22-i közgyűlésen egyéb elfoglaltságom miatt nem tudok részt venni és nincs olyan tulajdonostárs, akinek meghatalmazást adnék.

Kérem viszont, hogy a közgyűlésen nevemben szíveskedjék az alábbi sérelmes ügyet előadni:
A szomszédomban (Balassi lakás) hónapok óta egy többgyerekes cigánycsalád lakik bérlőként, ami felháborít.

Ezt a véleményemet Balassi úrral már szóban közöltem. A Thtv. nem korlátozza ugyan a kizárólagos tulajdonban lévő lakások feletti rendelkezési jogot (pl. kit választ bérlőként), de másfelől előírja, hogy egy tulajdonostárs csak úgy gyakorolhatja ezt a jogát, hogy a tulajdonostársak érdekeit nem sérti.

Márpedig engem irritál és sért ez a helyzet, ezért felszólítom Balassiékat, hogy ezt az anomáliát mielőbb szüntessék meg, és találjanak fehér embert bérlőnek! Maga a tudat, hogy egy budavári polgári házban egy cigánycsalád lakik a szomszédomban, számomra elviselhetetlen, tűrhetetlen, és nem értem Balassiékat, hogy miként vetemedhettek ilyen övön aluli sértésre a tulajdonostársakkal szemben.

Üdv: Dr. Böhöm Lajos Tulajdonostárs”

Ne költözzön cigány család a szomszédomba

Ennyi tehát Böhöm úr felháborodott levele. Az csak hab a torta tetején, hogy a Roma Sajtóközpont történetében kiderül, a szomszédba költözött többgyermekes – valójában összesen kettő – család még véletlenül sem cigány. A feleség nem cigány magyar asszony, a férje pedig olasz állampolgár.

A szomszédok – akik érthető módon szintén megdöbbentek Böhöm úr levelén – úgy gondolják, rendes, csendes emberek, gyerekeik hangját sem hallani. A család egyébként azért költözött ideiglenesen Böhöm úr szomszédságába, mert a közelben, vagyis ugyancsak a budai Várnegyedben található saját lakásukat éppen felújítják.

Az olasz férj azt fontolgatja, ügyvédhez fordul, és pert indít, mert ilyen jellegű gyűlölettel még sosem találkozott.

Exit mobile version