A tejesdobozokon keresett négy fiatalból három nincs is eltűnve

nlc | 2017. Június 15.
Az figyelmet eltűnt gyerekekre felhívó tejesdobozos kampány egy nemzetközileg ismert projekt, itthon is évek óta lehet találkozni eltűntnek hitt gyerekek fényképeivel az Alföldi tej dobozain. Csakhogy most kiderült: a hazai kampány lemaradt egy rendszerfrissítéssel. Négy jelenleg keresett fiatal közül ugyanis hárman már biztosan nincsenek eltűnve.

Magyarországon 2011-ben a tévés műsorvezető, Kárász Róbert ötlete nyomán jelent meg a tejesdobozos kampány, ami az azt szervezető GAP Média tulajdonosa, Kárász szerint igazán sikeres: már harminc fölött van az így megtalált fiatalok száma. Csakhogy a Magyar Narancs most azt írja, hogy mégsem működhet tökéletesen a kampány, mert a tejesdobozokon jelenleg szereplő fiatalok közül valójában a többség már előkerült.

Nincsen például eltűnve a fényképével viszont még mindig a reggeliző asztalokra kerülő B. Bálint, akit a lapnak sikerült utolérnie – szemlézi a 444. A most 19 éves Bálint az mondta a Magyar Narancsnak, hogy bejelentett lakcíme van, az állítólagos eltűnése napján is a barátnőjével volt Esztergomban. Elmondása szerint fogalma sincs, hogy került fel a fotója a rendőrség honlapjára az eltűnt személyek közé. 

Tejesdobozok 2011-ből

Ahogy a tejesdobozokon szintén eltűntként keresett G. Márkot is elérte az újságíró, tehát annyira mégsem veszhetett nyoma a fiúnak. G. Márk a tejesdobozon említett napon 2015-ben valóban elszökött egy barátjával a nevelőszüleitől, de 12 óra után a rendőrök megtalálták, ezért nem érti, hogy került fel az eltűnt személyek listájára. 

G. Klaudia már nagykorú. 2013-ban valóban eltűnt, de aztán hamar megkerült, ezt a lap kérdésére rokonai is megerősítették. Az ő fotója azóta már lekerült a rendőrség adatbázisából, és az ő fényképével megjelenő tejesdobozokat vélhetően hamarosan ki is vonják a forgalomból. 

A négy fiatal közül egyedül  B. Anna Zsanett nem került még elő, ő tíz éve tűnt el, ma már 27 éves. Egy pár éve született bejegyzés szerint a 2007-ben eltűnt fiatal vélhetően nemzetközi prostitúciós hálózat áldozata lett.

Kárász Róbertet elmondta a Magyar Narancsnak, hogy szerinte minden esetben jóhiszeműen és körültekintően járnak el, nem nyomoznak senki után, mert ez a rendőrség dolga. Cége ugyanis a rendőrséggel kötött megállapodást arról, hogy a tejesdobozokra felkerülő gyerekek fényképét átvehetik a police.hu-n megjelenő adatbázisból, azaz az első hibát a rendőrség követhette el, amikor már rég nem eltűnt személyeket is szerepeltet az adatbázisában – írja a lap.

 

Exit mobile version