Ha túl romantikus vagy, könnyebben leszel egy bántalmazó áldozata

Olga | 2017. Július 14.
A tündérmesékből ismert forgatókönyv szerint van egy igazi nagy szerelem, lelki társ, aki aztán életünk végéig boldoggá tesz minket. A szakértők szerint azonban veszélyes ebben a mesében hinni, mert nagy csalódás, sőt bántalmazó kapcsolat lehet a vége.

Nincs a romantikával semmi baj, csak akkor, ha már irreális elvárásokat támasztunk az igaz szerelemről alkotott elképzeléseink miatt a valós párkapcsolatokkal szemben. Nemcsak annyi a gond, hogy ettől nehezebb lesz együtt élni a párunkkal, hanem úgy tűnik, kapcsolatot találtak a tündérmesés hiedelmek és a bántalmazó kapcsolat között.

Nem arról van szó, hogy egy nagy és romantikus szerelem mindenképpen családon belüli erőszakhoz vezet, hanem a mögötte lévő hiedelem a bántalmazás melegágya lehet. Ez a hiedelem abból áll, hogy a nő egy férfitól függ – a lovag, aki megmenti –, és nem lehet boldog a férfi szerelme nélkül. A szerelem első látásra, örökké boldogan élünk, míg meg nem halunk mind nagyon romantikus, csak épp nincs sok köze a valósághoz. Azt sugallja, hogy a szerelem minden problémára megoldást jelent, és ha nincs, akkor nem lehet teljes az életünk. És persze egyetlen igaz szerelem lehetséges, ami mindent legyőz és örökké lángol.

Ez a fajta szerelem nem igényel törődést, nincs hatásunk rá, nem változik. Aki élt már valaha párkapcsolatban, az kénytelen volt szembesülni vele, hogy ilyen nincs.

Azok az emberek, akik hisznek ebben a fajta egy-lelki-társ-létezik szerelemben, a párkapcsolatukban a mindent vagy semmit alapon gondolkodnak: ha jól működik a kapcsolat, akkor biztosak benne, hogy a lelki társukkal élnek, ha pedig konfliktus merül fel, az bizonyíték számukra, hogy mégsem nekik való a párjuk, és szakítaniuk kell vele, hogy megtalálják az igazit. Ezért aztán, hogy ne kelljen szakítaniuk, inkább mindenáron kerülik a konfliktusokat, és megtesznek mindent, amit a párjuk akar.

2003-ban Rudman és Hepper készítette azt a tanulmányt, amiben leírták a “glass slipper effect” jelenséget (üvegcipő effektus). A romantikus hiedelmek és a nők belső ereje között kerestek kapcsolatot. A kutatásban részt vevő nőknél azt vizsgálták, mennyire erős a romantikus fantáziákba vetett hitük, és mennyire érdeklődnek az olyan dolgok iránt, mint a tanulás, társadalmi státusz, bevétel és vezetés. Kiderült, hogy minél erősebb a romantikus hitrendszere a nőknek, annál kevésbé érdekli őket az, hogy mekkora belső erejük van. Kevésbé érdeklődtek a felsőoktatás, a karrier, a magas fizetés vagy a vezetővé válás iránt.

A kutatók több elméletet is kidolgoztak, hogy miért van ez:

Lényegében azt jelenti mindez, hogy az erős romantikus hitrendszerből következik az, hogy sokkal inkább hajlamossá válunk függővé tenni magunkat érzelmileg és anyagilag egy erősebbnek gondolt férfitől. Ráadásul, ha hiszünk a lelki társ teóriában, akkor ehhez még az is hozzájön, hogy mindenáron igyekszünk pozitív színben látni a párunkat, elkezdjük racionalizálni a viselkedését, mert hinni akarunk benne, hogy ő a lelki társunk.

Megmagyarázzuk magunknak, hogy miért kell elfogadnunk pár pofont és némi lelki terrort.

Ezt a jelenséget Franiuk, Shain, Biertiz és Murray írta le egy tanulmányban 2012-ben. Kutatásuk során azt találták, hogy ha egy pár nem igazán összeillő, és hosszútávú kapcsolatban élnek (házasság, gyerekek), akkor azok, akik a lelki társ teóriában hisznek, sokkal többször válnak családon belüli erőszak áldozatává. Ha az erőszak a kapcsolat elején elkezdődik, akkor könnyebben lépnek ki a kapcsolatból, talán azért, mert még nem támasztották alá elég érvvel maguknak azt, hogy az Igazival vannak együtt. Ha viszont később válik csak erőszakossá a párjuk, amikor már eldöntötték, hogy a lelki társukkal élnek, hajlamosak beleragadni a bántalmazó kapcsolatba.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy mindenki, aki romantikus beállítottságú egyben áldozattípus is lenne. Inkább csak egy apró figyelmeztetés azoknak, akik hisznek a tündérmesékben, hogy nem mindig ér azzal véget a történet, hogy “boldogan élünk, míg meg nem halunk”.

Exit mobile version