Már elkéstek a tanárok oltásával, nem lesznek még védettek az iskolanyitásra

nlc | 2021. Március 30.
Az április 19-i nyitásig semmiképpen.
Még el sem kezdődött, már meghosszabbítják a zárlatot Bécsben

A 24.hu rámutatott a pedagógusok oltásának problémájára: ha csak április 1-én kezdik el a tanárok beoltását a koronavírus elleni vakcinával, a tanároknál legfeljebb május elejére alakulhat ki a biztos védelem. Ezzel szemben az iskolákat és óvodákat már április 19-én tervezi megnyitni a kormány, ami azzal jár majd, hogy többé-kevésbé védett és egyáltalán nem védett pedagógusok és diákok találkoznak majd az újranyitott oktatási intézmnyekben. A 24.hu szerint így a helyzet nem sokban tér majd el a korábbi, iskolabezárásokat eredményező állapottól.

Bár múlt hét szombaton már az ország újranyitásának konkrét menetrendje is megjelent a Magyar Közlöny hasábjain, a Covid-19 elleni vakcinára regisztrált pedagógusokat csak április 1-től kezdik el oltani. Azaz, hiába éri el a beoltottak száma a húsvét utáni napokban a 2,5 milliót, ha a védőoltás második dózisát a tanárok csak az első adag után 21 nappal kaphatják meg, a teljes védettség pedig ezt követően egy-két héttel alakul csak ki. Szintén probléma, hogy a tanároknak eddig csak alig több mint fele regisztrált az oltásra, így az április 19-i iskolai és óvodai nyitás mindenképpen korainak tűnik. A 24.hu szerint a nyitás dátumának így járványügyi szempontból nincs tudományosan megalapozott magyarázata. 

A pedagógusok oltási terve felvet néhány kérdést (Fotó: Getty Images)

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levelet küldött a miniszterelnöknek, amiben arra kérték, hogy ne tegye ki a tanárokat annak, hogy védelem nélkül kelljen visszamenniük az iskolákba és óvodákba, ahol beoltatlan gyerekekkel kellene dolgozniuk. 

Az operatív törzs adatai szerint az ország mintegy 102 ezer pedagógusának 55 százaléka élt csak a regisztráció lehetőségével. A 24.hu azonban rámutat, hogy még a legjobb hatásfokú vakcinákról sincs olyan, komolyan vehető tudományos adat, amely alátámasztaná, hogy a tanárok oltási tervének ütemében képes biztosítani az elvárt védelmet a Covid-19 fertőzések ellen. Az eddigi ismereteink szerint így az április 1-én megkezdett oltási program április végére, vagy május első hetére eredményezhet megnyugtató védelmet a pedagógusok számára. 

További híreink a koronavírus-járvány témakörében: 

Exit mobile version