Lackfi János zseniális versekkel csatlakozott az adománygyűjtéshez

nlc | 2021. Április 26.
Iraki családoknak indít gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet, Lackfi János költő versekkel csatlakozott az összefogáshoz.

Miközben itthon és a világban szinte minden figyelmet a koronavírus-járvány elleni küzdelem köt le, a többi, akár régóta fennálló humanitárius krízisek sem szűntek meg. Napjainkban a híradások csak ritkán számolnak be a korábban harcok sújtotta Irakról, pedig az Iszlám Állam pusztítását még most is magán viseli az ország.

Az Ökumenikus Segélyszervezet hazai intézményein keresztül mindent megtesz, hogy a rászorulók kezét a pandémia alatt se engedje el, célzott forrásokból folytatják humanitárius és fejlesztési munkánkat a világ több krízisövezetében, így Irakban is. 

Iraki családoknak indít gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet (Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet)

Az Ökumenikus Segélyszervezet, ahogy itthon, úgy az országhatárokon túl is segíti a bajba jutott családokat: „Esély a visszatérésre, esély a maradásra!” mottóval adománygyűjtést indít a 1353-as adományvonalon és a Segelyszervezet.hu honlapon, hogy hosszú távú humanitárius és fejlesztési programjaival a világjárvány idején minél több nélkülöző családot tudjon támogatni Irakban is.

Az április végéig tartó adománygyűjtést indító sajtótájékoztatón Szatmári Barnabás, a Segélyszervezet iraki képviseletének vezetője elmondta: az otthonukból egykor menekülni kényszerülő családok a humanitárius krízis után évekkel is nagy számban élnek belsőmenekült-táborokban, mert egykori otthonuk még mindig romokban áll. A táborok sorozatos bezárása és a járványhelyzet megnehezíti a családok hazatelepülését, mivel a tiszta vízhez, az oktatáshoz, és az orvosi ellátáshoz való hozzájutás mindennapos küzdelmet jelent.

Mindennapos küzdelmet jelent a tiszta vízhez jutás Irakban (Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet)

Az Ökumenikus Segélyszervezet most induló kampánya keretében e három kritikus terület – víz, oktatás, egészségügy – családok és gyerekek százezreit érintő problémáit mutatja be konkrét történeteken keresztül, és arra kéri adományozóit, hogy ha lehetőségük megengedi, a mostani nehéz helyzetben is támogassák e különösen is nehéz sorsú térségben végzett programjait, a családok helyben boldogulását.

Lackfi János író, költő a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is az irodalom eszközeivel a csatlakozik a Segélyszervezet iraki munkáját támogató összefogáshoz: három versben hívja fel a figyelmet arra, hogy az iraki családoknak milyen nehézségekkel kell naponta szembenézniük.

A költő és a Segélyszervezet számára egyaránt fontos a sokat szenvedett családok – különösképp az üldözött keresztények támogatása. A Segélyszervezet célja a helyben boldogulás támogatása, ezért hosszú távú projektjeivel azon is dolgozik, hogy az iraki belsőmenekültek a szülőföldjükre térhessenek vissza és elkerülhető legyen egy újabb migrációs hullám.

Még több Lackfi-vers hallható ezen oldalon, és ugyanitt további információkat találsz az adománygyűjtésről.

Exit mobile version