Méltányossági eljárás segíthet a gyermektelen babavárós és csokos párokon

Vad Rózsa | 2024. Június 13.
Egy hétfőn benyújtott, kedden elfogadott törvényjavaslat értelmében méltányossági eljárás mentheti meg a balszerencsés babaváró hiteles és csokos párokat.

Azok a babaváró hiteles és csokos párok, akiknek nem születik gyerekük, a türelmi időszak lejárta után komoly büntetőkamattal számolhatnak. Törlesztő részleteik triplázódása mellett az addigi kamattámogatást is egy összegben kell visszafizetniük, akár több millió forintot is.

Egy hétfőn benyújtott, kedden elfogadott törvényjavaslat

értelmében a fővárosi és megyei kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében a csok, az otthonteremtési kamattámogatás, az adó-visszatérítési támogatás, a gyermekvállalási támogatás, a babaváró kölcsön kamattámogatása feltételeinek nem teljesülése esetén lemondhatnak az állami követelésről részben vagy egészben –írja az Énpénzem. Eddig csak nagyon szűk körben lehetett alkalmazni a méltányossági eljárást, például meddő pároknál, orvosi igazolással.

A most bevezetendő méltányossági eljárás

részleteit kormányrendelet fogja kifejteni. A Magyar Nemzeti Bank friss stabilitási jelentése szerint a gyerekvállaláshoz kötött, hitelpiacon keresztül megvalósított családtámogatási programok, mint a csok és a babaváró kölcsön látható mértékű kockázatot jelent a pénzügyi rendszer számára. A 2019-ben babaváró hitelt felvevő házaspárok negyedének nem született gyereke 2023. júliusáig. Ez 12 ezer hitelszerződést érint, amiket öt év türelmi idő után jön büntetőkamattal és a hitelkedvezmény visszafizettetésével terhelnek. A csok nemteljesülési aránya az MNB szerint 27-33 százalék.

Exit mobile version