Mobil az iskolában: a pedagógusok telefonhasználatát is korlátozzák szerdától

S. Z. | 2024. Szeptember 03.
Szerdán életbe lép a belügyminiszteri rendelet, amely a tanárok mobiltelefon-használatát is szabályozza.

Hétfőn elkezdődött a tanév, és a legnagyobb visszhangot az a tiltás váltotta ki, hogy tanításai időben a diákok nem használhatják és nem tarthatják maguknál a mobiltelefonjukat. Hétfő este tüntettek a Madách Imre Gimnázium felmentett igazgatójáért, akinek azért kellett távozni az intézmény éléről, mert kijelentette, hogy nem fogják elvenni a diákoktól a telefonokat. 

Közben az iskolák egyelőre változatos módon próbálják betartatni a szabályt: valahol lezárt borítékba gyűjtik a készülékeket, máshol a szülők dobtak össze pénzt egy telefontároló szekrényre, és azt se felejtsük el, hogy sok tanuló előszedte a fiók mélyéről a régebbi mobilját, hogy azt adja le a nap elején.

Miközben rengeteg megválaszolatlan kérdés merül fel az iskolai mobiltilalommal kapcsolatban – például ki vállalja a felelősséget, ha valami történik egy nem ritkán több százezer forintos készülékkel –, megjelent egy friss belügyminiszteri rendelet arról, hogy szerdától tanítási időben és napköziben a pedagógus is csak oktatási célra használhatja a saját mobilját – vette észre a jogszabályt a Magyar Közlönyben a hvg.hu.

Fotó: Getty Images

A szeptember 4-én hatályba lépő rendelet előírja:

a pedagógus a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint tanulói felügyelet ellátása során a birtokában lévő mobiltelefont és egyéb digitális, infokommunikációs eszközt a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatja.

A korlátozástól három esetben lehet eltérni:

Exit mobile version