Iskola, gyerekek, pénzügyek – helyzetek, amikben jól jön a bankszámla

nlc | 2024. Szeptember 11.
A gyerekek pénzügyi nevelését, szemléletformálását érdemes egészen korán elkezdeni. Már óvodáskorban is jó, ha megértik, hogy a boltban vásároltak pénzbe kerülnek, amit jellemzően munkával keresünk meg. Kisiskolás kortól pedig a pénz kezelésével is meg kell ismertetnünk őket, hiszen ebben a korban már gyakran az iskolában vagy sportfoglalkozások után maguknak vásárolnak valamit a büfében, illetve megkérjük őket, hogy vegyenek kenyeret a közeli péknél. A pénz világának digitális átalakulásával ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy készpénzt kell használniuk.

Három gyerek anyjaként elég hamar át kellett gondolnom, hogyan és mikor adok pénzt a gyerekeknek. Már alsó tagozatos korukban bevezettem a zsebpénzt, amit heti rendszerességgel kaptak. Ezt a kisebb összeget nem készpénzben adtam a markukba, hanem a Junior számlájukra állítottam be automatikus utalást. Ez segített abban, hogy ne költsék el az összes pénzüket az iskolai büfében, és így, hogy a számlán gyűlt a pénzük, nem fogyott el olyan hamar. Nem mellesleg pedig szülőként láttam a számlájukon, hogy mennyit és mire költenek.

A saját bankszámla varázsa

Amikor középiskolások lettek a gyerekek, még inkább oda kellett figyelni a kiadásaikra. Nevelési szándékból jónak láttuk, hogy már ne mi, szülők álljuk minden költségüket. Így a gyerekek saját maguk fedezték a bulizásaikat, koncertjegyeiket és egyéb extra kívánságaikat. A stratégiánk jónak bizonyult, most a nagylányunk már egyetemre készül, és tudatosan gyűjtötte a zsebpénzét az utóbbi egy évben, hogy ne üres számlával érkezzen meg majd a kollégiumba.

A szülők feladata nemcsak az, hogy a gyerek minden szükségletét azonnal kielégítsék, hanem az is, hogy pénzügyi tudatosságra, takarékoskodásra neveljék. A pénzügyi alapfogalmak megismertetése már az korán elkezdődhet. Erre remek alkalom az iskolakezdés, amikor együtt mehetünk tanszereket vásárolni, és megbeszélhetjük velük a költségeket, Illetve arra is jó alkalom az iskolakezdés, hogy ha még nincs saját Junior számlájuk és bankkártyájuk, akkor nyissunk nekik egyet.

A bankkártya lehetőséget ad arra, hogy a gyermek tapasztalaton alapuló tanulás révén már fiatal korában felelősen gazdálkodjon a pénzzel, ami hosszú távon is hasznára válik. A készpénz könnyen elveszhet vagy esetleg ellophatják, míg (mindenkinek van olyan történet a tarsolyában, hogy valakinek a táskájából rejtélyes módon eltűnt a készpénze) a mobilbankkal a gyerek hónapról-hónapra követheti mennyit és mire költ. A szülők is nyomon követhetik a vásárlásokat, és az azonnali átutalással segíthetnek a gyereknek.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Íme néhány helyzet, amikor különösen előnyös lehet a saját bankkártya:

1. Osztálykirándulás

Képzeld el, hogy a gyermeked elmegy a többnapos osztálykirándulásra, és már az első nap elkölti az összes pénzét – aztán ott áll még négy napig pénz nélkül. Ilyenkor egy gyors átutalással orvosolni tudod a helyzetet. Emellett váratlan vészhelyzet esetén is kéznél van a segítség: ha fizetési kérelmet küld, díjmentesen is utalhatsz neki pénzt.

2. Takarékoskodás kisebb-nagyobb célokra

Az iskolakezdés azzal is együtt jár, hogy a nagyobb gyerekek, gimnazisták már a saját útjukat járják, és nem feltétlenül jönnek haza az órák végeztével, hanem inkább a barátaikkal töltik az időt. Az OTP MobilBankjában például a Persely funkció kiváló lehetőség arra, hogy a gyerekek tudatosan kezeljék a zsebpénzüket, és könnyedén félretegyenek a suli utáni programokra. A Persely segítségével a fiatalok egyszerűen takaríthatnak meg kisebb összegeket, és külön célokat is kitűzhetnek maguk elé. A Persely automatikusan, de tudatosan segíti őket abban, hogy felkészüljenek a közösségi élmények finanszírozására, legyen szó moziról, fagyizásról vagy más szabadidős tevékenységről. A megtakarítások kezelése egyszerű, és így a fiatalok könnyen elsajátíthatják a pénzügyi tudatosság alapjait, miközben élvezhetik a barátaikkal töltött időt.

3. Tudatos költés az iskolában

Gyakran szülőként is nehéz nyomon követni, hogy valójában mire költi a gyerekünk a pénzét. Emlékszem, amikor az én gyerekeim iskolába jártak, gyakran előfordult, hogy a zsebpénzük nagy része az iskolai büfében fogyott el, és hónap végére szinte semmi nem maradt. Az OTP Kiadásfigyelővel azonban ők is könnyen átláthatják, hogy mire és mennyit költenek.

Az internet- és mobilbankban a kiadások automatikusan kategóriákban jelennek meg, így egy pillantással láthatjuk, mennyi pénz ment el például szórakozásra vagy a sulibüfében. Az oszlopdiagramok és a költési ábra segítenek abban, hogy összehasonlítsuk a jelenlegi költéseket a korábbi hónapokkal. Ezáltal a gyerek is tudatosabban tudja beosztani a zsebpénzét és jó eséllyel elkerülhető, hogy hónap végére teljesen elfogyjon neki.

A bankszámla tehát nemcsak a pénzügyi tudatosság kialakításában segít, hanem a gyerekek önállóságát is erősíti. Ahogy a gyerekek növekednek, egyre fontosabbá válik, hogy saját maguk is megtapasztalják a pénzkezelés felelősségét. Ez a tapasztalat később az élet minden területén előnyt jelenthet számukra, legyen szó egyetemről, munkáról vagy saját pénzügyi céljaik megvalósításáról. A szülők pedig nyugodtabbak lehetnek, tudva, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan bánjanak a pénzükkel, miközben szükség esetén még mindig kézben tarthatják a folyamatokat. A számla és bankkártya így nemcsak a zsebpénz kezelésének eszköze, hanem egy lépés a felnőtté válás felé, ahol a pénzügyi felelősségvállalás és a tudatos döntések alapozzák meg a jövőbeli sikereket.

Most megéri új OTP Junior számlát nyitni!

Ha gyermeked elmúlt 16, de még nincs 24 éves, 2024.08.26 és 09.22 között nyitott OTP Junior számlájához vagy Bázis számlájához Junior kedvezménnyel most akár 20 000 forint jóváírást kaphat, Persely funkció igényléssel. További részvételi feltételek, információk a promóciós szabályzatban.

A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről kérjük, tájékozódj az OTP Bank fiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

Exit mobile version