1. Bruschetta pirítóssal
Hozzávalók:
• 2 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér
• extra szűz olívaolaj
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 szelet pizzasonka
• 2 db paradicsom
• 1 szál újhagyma zöldjével
• bazsalikomlevél
• csili paprikával töltött zöld olívabogyó
• fekete olívabogyó
• 1 db friss csili paprika
• só
• őrölt fekete bors
Elkészítés:
A kenyereket olívaolajon megbarnítjuk, majd fokhagymával bedörzsöljük. A kenyerekre 1-1 szelet pizzasonkát teszünk, erre kerülnek rá paradicsomszeletek, a bazsalikomlevelek, az újhagyma, az olívabogyó. Ha összeállt a szendvics, fűszerezzük be, és díszítsük egy csili paprikával és bazsalikomvirággal.
2. Avokádóban sült tojás
Hozzávalók:
• 2 keményebb avokádó
• 4 tojás
• 10 dkg füstölt sajt
• 15 dkg bacon, füstölt szalonna vagy sonka
• só
• bors
Elkészítés:
Az avokádókat jól megmossuk, félbevágjuk, és kiszedjük a magvakat, majd egy hőálló tálban helyezzük el úgy, hogy jól megtámasszák egymást. Ezután a sovány bacon szalonnát apróra vágva ropogósra sütjük, lecsöpögtetjük, és félretesszük. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját az avokádómag helyére öntjük, a fennmaradó helyet pedig feltöltjük a tojásfehérjével A tojásokat sózzuk, borsozzuk, és kb. 190 fokos sütőben addig sütjük, amíg a tojásfehérje nem el nem kezd keményedni. Ekkor kivesszük a tálat, és a reszelt füstölt sajtot rászórjuk a tetejére. Visszatesszük sülni, amíg a reszelt sajt megolvad, és enyhén megpirul a tojások tetején.
3. Zabkása
Hozzávalók:
• 25 g zabpehely
• 100 ml 2,8%-os tej
• 100 ml víz
• 1 csipet só
• 1 db alma (hámozott, reszelt)
• kristálycukor
• fahéj (őrölt)
Elkészítés:
A tejet és a vizet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a csipet sót és felforraljuk. Ha már forr, beletesszük a zabpelyhet, és állandó kevergetés mellett 6-8 percig főzzük, míg elkezd sűrűsödni, és majdnem az összes folyadékot felvette. Majd levesszük a tűzről és hagyjuk 10 percig, hogy az összes folyadékot magába szívja. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és hozzákeverjük a zabkásához. Adunk hozzá ízlés szerint fahéjat, cukrot, és kész is.
4. Burrito
Hozzávalók 2 db tekercsre:
• 2 db tortillalap
• 3 db tojás (közepes, M-es méretű)
• 90 g gomba – csiperke/sampion
• 50 g cukkini
• 20 g paradicsom – aszalt
• 8 db sajt – mozzarella
• 60 g sajt – cheddar (reszelt)
• 2 csipet só
• 2 csipet fekete bors (őrölt)
• 1 teáskanál oregánó (morzsolt)
• 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A cukkinit és a gombát felszeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk. Egy serpenyőben felmelegítünk 1 evőkanál olívaolajat, és pár percig pirítjuk benne a fokhagymát, vigyázva, hogy meg ne égjen, majd hozzáadjuk a cukkinit és a gombát, majd kb. 8 percig pirítjuk, amíg a gomba kicsit összeesik, és megpuhul a cukkini is. Ezután egy bögrében villával összekeverjük a tojásokat a sóval, borssal és oregánóval, majd ezt a gombás cukkinihez adjuk és 3-4 percig sütjük kevergetés közben. Ha elkészült, a rántottát két tortillalap közepére egy sávban elosztjuk, rakunk rá mozzarellát, reszelt sajtot, és elosztjuk rajta az apróra vágott szárított paradicsomokat is. A tortilla felső részét és a két oldalát is behajtogatjuk, majd feltekerjük. Forró serpenyőben pár percig mindegyik oldalát sütjük, hogy aranybarna színt kapjon és jól átmelegedjen.