6 tápláló és finom vacsora gyerekeknek

nlc | 2015. Október 26.
Hétköznapokon általában csak a vacsorára talál egymásra a család, hiszen a reggel fejvesztett rohanással telik, míg napközben a gyerekek iskolában görnyednek, a szülők pedig a munkahelyen robotolnak. Este viszont nyugodtan ülhet le az asztal mellé a család, és talán a háziasszonynak (vagy a háziúrnak) is több ideje jut egy finom és egészséges vacsora elkészítésére. Az alábbi receptek kifejezetten gyerekbarát összeállítások, amelyek nemcsak a gyerekek ízlésének, de a szervezetük igényeinek is megfelelnek, hiszen egészségesek. Emellett az elkészítésük sem túl bonyolult – akár még a gyerekek is segíthetnek benne!

1. Gyümölcsös-granolás pite

Ez az étel ízlés szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthető, nem csak az alábbi receptben szereplő alapanyagokkal.

Hozzávalók:(1 normál, 12 cm-es piteformához):

• 1 cs vajastészta
• 3 alma
• 10 dkg bogyós gyümölcs vegyesen
• 3 egész tojás
• 2 dl tej (lehet növényi is)
• 10 dkg vaniliás granola

Elkészítés:
A tésztát két zsugorfólia lap között kinyújtjuk kb. 5 mm vastagságú négyzetlappá, és kibéleljük vele a vajazott és kicsit lisztezett sütőformát (ez elhagyható, ha a forma szilikon, ha viszont nem az, akkor teljes kiőrlésű lisztet használjunk). A széleit a forma mentén, gondosan levágjuk. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kicsumázzuk és vékonyan felszeleteljük, majd kirakjuk vele a pite alját. Ezután jöhetnek a bogyós gyümölcsök, amit szépen, arányosan elosztunk, végül pedig a granolával is megszórjuk. A tojásokat kissé felverjük és hígítjuk a tejjel, majd ráöntjük a gyümölcsös-granolás keverékre. A tojáshoz adhatunk egy kávéskanál vaníliát és egy teáskanál mézet is, de ha a granola elég édes, akkor ez elhagyható. 180°-ra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt elkészül.

2. Tonhalas-paradicsomos fehérbab-saláta

Hozzávalók:

Öntet
• 2 evőkanál citromlé
• 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
• 60 ml extra szűz olívaolaj
• frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint

Saláta
• 400 g fehérbab-konzerv, lecsorgatva
• 185 g tonhal (konzerv)
• 1 kis fej lila hagyma, apróra kockázva
• 2 ek friss aprított bazsalikom (vagy petrezselyem)
• 1½ tk frissen reszelt citromhéj
• 100 g rukkola
• 250 g koktélparadicsom negyedekre vágva

Elkészítés:
Az öntet elkészítéséhez kis tálban összekeverjük a citromlevet és a fokhagymát, majd apránként hozzákeverjük az olajat, és végül borssal ízesítjük. A saláta elkészítéséhez egy tálban összekeverjük a babot, a tonhalat, a hagymát, a bazsalikomot és a citromhéjat. Hozzáadunk mintegy 60 ml öntetet (a többi öntetet a rukkolához tartalékoljuk). Összeforgatjuk, hogy az öntet egyenletesen bevonja a hozzávalókat. Közvetlenül tálalás előtt nagy tálba tesszük a rukkolát, hozzáadjuk a megmaradt öntetet, és alaposan összeforgatjuk.

3. Narancsos-citromos sült gomba

Hozzávalók:

• 8 dkg tészta (házi narancsos tészta)
• 15 dkg csiperkegomba
• 1 ek napraforgóolaj
• 0,5 citromból nyert citromlé
• 0,5 citromból nyert citromhéj
• 1 teáskanál kakukkfű
• 0,5 kávéskanál só
• bors ízlés szerint
• 1 csapott ek tönkölybúzaliszt
• 1 dl fehérbor

Elkészítés:

A tészta főzővizét feltesszük forrni. Ha felforrt, megsózzuk és beledobjuk a tésztát, ami 3 perc alatt megfő. Egy serpenyőben olajat hevítünk, beleszeleteljük a gombát. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel. Ráreszeljük fél citrom héját és belecsavarjuk a levét. Átforgatjuk a gombát, maximum 2 percig pirítjuk erős tűzön. Ráhintjük a lisztet, azzal is átforgatjuk, hozzáöntjük a bort, és 1-2 perc alatt besűrítjük (ez idő alatt a bor alkoholtartalma is elpárolog). A tésztát leszűrjük, a tetejére borítjuk a gombás ragut.

4. Fetás joghurtos saláta

Hozzávalók:
• 1/2 csésze sima alacsony zsírtartalmú joghurt
• 1/2 csésze író
• 1/4 csésze majonéz
• 1/2 csésze morzsolt feta sajt
• 1 teáskanál édesítő
• 1/4 teáskanál szárított kapor
• 1/4 teáskanál szárított bazsalikom
• 1/8 teáskanál őrölt fehér bors
• 1 csomag tortellini, sajtos
• 2 csésze felaprított vörös káposzta
• 6 csésze darabolt spenótlevél
• 1 csésze koktélparadicsom, félbevágva
• 1/4 csésze átlósan vágott zöldhagyma
• 8 szelet főtt bacon

Elkészítés:
Egy elektromos turmixgépben keverjük a joghurtot, írót, majonézt, feta sajtot, édesítőt, kaprot, bazsalikomot, borsot jó simára. Pihentetjük 20 percet. A tortellinit közben öblítsük le hideg vízzel. Ezután egy nagy salátás tálba beletesszük a káposztát, spenótot, paradicsomot és a zöld hagymát. Jól keverjük össze a hozzávalókat, szórjuk meg tépkedett baconnel.
Fedjük le, és 3-4 órán át hagyjuk pihenni.

Camembert-es saláta csirkehússal

Hozzávalók (4 adag):
• 25 dkg csirkemellfilé
• 25 dkg camembert sajt
• 2 db alma
• 5 db újhagyma
• 1 ek citromlé
• 1 ek főzőtejszín
• 0,5 teáskanál cukor
• 2 ek snidling
• só ízlés szerint
• 2 ek olívaolaj
• 2 dl tejföl
• 0,5 db jégsaláta

Elkészítés:
A csirkemellet csíkokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk és kevés olajon megsütjük.
A sajtot, az almát és a salátát szintén felcsíkozzuk, az újhagymát pedig vékony karikára vágjuk. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel és a citromlével. Sózzuk, borsozzuk, cukorral ízesítjük. A metélőhagymát finomra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük a tejfölös mártással. Hidegen tálaljuk.

Exit mobile version