Vitaminok
A B6- és B12-vitaminok az idegrendszer megfelelő működésében, az energiatermelésben, valamint a vérképzésben játszanak fontos szerepet. Természetes forrásai közül a legfontosabbak a hús, a máj, a tojás és a sajt.
A C-vitamin az immunrendszer védelmében játszik elsődleges szerepet, emellett komoly stresszoldó és antioxidáns hatása is van. Napi C-vitamin szükségletünk 60 mg, azonban tavasszal érdemes legalább 100 mg-ot fogyasztanunk. De legyünk óvatosak, mert az 500 mg-nál nagyobb mennyiség hosszútávon vesekőképződéshez vezethet! A természetes táplálékok közül a zöldpaprika, saláta, brokkoli, savanyú káposzta, fokhagyma, póréhagyma, csipkebogyó, kivi, grapefruit és egyéb friss gyümölcsök a legfontosabb C-vitamin források.
Az E-vitamin amellett, hogy antioxidáns hatású, lassítja a sejtek öregedését és idő előtti inaktivitását. A növényi olajokon kívül a zöld növények csíráiban és valamennyi olajos növényben előfordul.
Cukor helyett fogyasszunk mézet! A méz összetett cukor helyett könnyen emészthető szőlőcukrot és gyümölcscukrot tartalmaz, így kíméli a májat és a hasnyálmirigyet. Ezen kívül tápanyagokban, vitaminokban, létfontosságú enzimekben gazdag. A sötét mézek (pl. fenyőméz) ásványianyag-tartalma magasabb. Hatékony a virágpor-kúra! Napi 15-20 g, 2-3 adagban étkezések előtt tisztán elfogyasztott, vagy vízben, teában feloldott virágpor 3-4 hetes kúraként alkalmazva erősíti az immunrendszert. Az almaecet erőt ad! Erősítő, immun- és anyagcserejavító hatású, ha 2 dl vízben feloldunk 2 teáskanál almaecetet és 2 teáskanál mézet. Naponta egyszer, este fogyasszuk. |
Nyomelemek
Az egyik legfontosabb nyomelem a vas, amely alapvető szerepet játszik az immunitásban és a sejtek szaporodásában. Napi szükséges adagja nőknek 12 mg, férfiaknak 10 mg. Vasat nagy mennyiségben tartalmaz a spenót, a sóska, a jégsaláta és a póréhagyma.
A magnézium energiaháztartásunk karbantartásához nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely nagyobb mennyiségben a hüvelyes növényekben, a burgonyában és a halban fordul elő.
Az immunitásban és vérképzésben fontos szerepet játszik a réz is, amelyhez többek között máj, hal, dió és saláta fogyasztásával juthatunk.
A jód a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükséges nyomelem, karban tartja az anyagcsere folyamatokat. Természetes jód-források a tenger gyümölcsei és halai, valamint a tengeri illetve jódozott só.
A szelén szintén az immunvédelemben fontos, és mivel megköti a szabadgyököket, rákellenes hatású. A gabonafélékben, a brokkoliban és a hagymában fordul elő jelentősebb mennyiségben.
Nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez és közérzetünk javításához, ha ezeket a természetes táplálékokat rendszeresen fogyasztjuk a tavaszi időszakban. Emellett érdemes beiktatnunk egy háromhetes céklakúrát is napi 2 dl bio-céklalé, vagy 1,5 dl víz és 2 evőkanál cékla-sárgarépa italpor oldata formájában (bioboltban kaphatók). A cékla szinte minden vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amely létfontosságú a tavaszi fáradtság leküzdésében. Ugyancsak jó hatást érhetünk el egy tavaszi Béres-csepp kúrával.