-2 kiló az ünnepekig almadiétával

Sárközy Ágota | 2009. December 05.
Az almát az eredendő bűn gyümölcsének tartják – pedig egészségünk szempontjából az az igazi bűn, ha nem esszük.
Érdekel hogyan tudod megőrizni testi-lelki egészséged? Nézz körül a Nők Lapja Egészség Oldalán! KATT IDE!

Ha olyan táplálékkiegészítőt keresel, amely kisimítja a ráncokat, hatékonyan eltünteti a narancsbőrt, és csökkenti a koleszterinszintet, ne a patikába szaladj, hanem a zöldségeshez. Vegyél egy nagy halom almát, mert ennek a csodás gyümölcsnek a héja alatt, a lédús húsban elrejtőzve rengeteg aktív hatóanyag található.

– Én mindenkinek csak ajánlani tudom a rendszeres almafogyasztást. Száz gramm mindössze negyven kalóriát tartalmaz, és a benne található anyagok valóban egészségvédő hatásúak – magyarázza Kiss Erika dietetikus.
Ha pontosan utánanézünk, mi minden van az almában, meg fogunk lepődni. Gazdag, selymes színét a klorofill, a karotinoidok és az antociánok adják.

Ezek az antioxidánsok lassítják az öregedést, és távol tartanak jó néhány betegséget. Az alma illata és íze az egyszerű cukrok és gyümölcssavak jelenlététől függ, valamint attól a 250 illó molekulától, melyek az érés során alakulnak át.
Cukrot is tartalmaz, de ezek egyszerű típusúak (monoszacharidok), amelyeket nem kell megemészteni, és a szervezetünkben azonnal felszívódnak. Az egyik ilyen cukor a fruktóz, melyet a cukorbetegeknél is alkalmazhatunk, hiszen nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
– Az almában található cukrok jótékonyan hatnak a kedélyállapotra is – teszi hozzá Kiss Erika –, hiszen megkönnyítik a triptofán szállítását. Ez az aminosav a szerotonin egyik előfutára, amely antidepresszáns hatású és jó közérzetet biztosító hormon.
Ne feledjük el azonban az alma lényegét, a rostokat se. Az összerágott alma ugyanis, amikor leér a belekbe, kocsonyás masszává alakul át, amely bekebelezi a glukózt, és segíti a felszívódását. Ezenkívül elősegíti a jó mikroorganizmusok szaporodását, rendszeres fogyasztása pedig hatékonyan csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

Könnyű falat

Száz gramm alma 6-8 mg C-vitamint juttat a szervezetbe, gyakorlatilag a felnőtteknek ajánlott napi adag egytizedét. Bár az ásványianyag-tartalom eltérő lehet a talaj, a trágyázás, a klíma és az érés menetétől függően, az biztos, hogy minden egyes darab almában sok kálium van (125 mg 100 grammban), ezt követi a magnézium és kalcium. A kálium csökkenti a has puffadását, és jó narancsbőr ellen, magnéziumtartalma pedig a sportolni vágyók számára igazi jótétemény, mert segíti az izmok regenerálódását. A kalciumot magyarázni sem kell, az biztos, hogy a csontok megköszönnek minden falatot.

Harapni való gyógyszer

Akarsz még indokokat, hogy miért szedd le a legelsőként megérett almákat, és, hogy miért ne hagyd abba az almaevést? Jöjjön akkor a tudomány! Egy nemzetközi kutatócsoport bebizonyította, hogy ez a „paradicsomi gyümölcs” képes megelőzni a tumor néhány formáját, főleg a nyelőcső, a vastagbél, az emlő és a prosztata területén jelentkező daganatos elváltozásokat. A University of Massachusetts egyik kutatása szerint pedig az almalé erősíti a memóriát, és segít megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását. Mindez a kvercitrin nevű antioxidánsnak köszönhető, mely bőségesen van jelen főleg a piros almában. Végül az utrechti egyetem egyik tanulmányában arról olvashatunk, hogy a várandósság idején elfogyasztott alma csökkenti az asztma kialakulásának kockázatát a magzatnál.

Ezen a ponton nincs más hátra, mint felidézni a régi mondást: „mindennap egy alma az orvost távol tartja”. Ha mindennap eszel egyet, az elhízás miatt sem kell többé aggódnod. Ideális kiegészítője minden diétának, soványítókúrának, hiszen a magas rosttartalom jóllakottá tesz anélkül, hogy elnehezítene, vagy felpuffadnál.
És hogy a tízezer létező fajtából melyiket vedd meg? Bízd magad az érzékeidre: érintsd meg a gyümölcsöt, és győződj meg arról, hogy kemény, nem marad nyoma, ha kicsit megnyomod, nincsenek rajta ütések, horpadások, és legfőképp szagold meg, mert a jó alma mindig jó illatú.

Két kilóval kevesebb – 14 nap alatt

  EBÉD VACSORA
HÉTFŐ • Almaleves paprikával (200 kcal)
• 70 gramm nem zsíros, nyers sonka (100 kcal)
• 300 gramm dinsztelt cukkini (33 kcal)
• 60 gramm barna kenyér (135 kcal)   
• 140 gramm sült oldalas (145 kcal)
• 60 gramm főtt basmati rizs (200 kcal)
KEDD • Almás bárányhús  (300 kcal)  
• 100 gramm főtt sárgarépa (35 kcal)   
• Rizssaláta (70 gramm) egy kemény tojással, 50 gramm olajos tonhallal és 200 gramm uborkával, ecetes paprikával (457 kcal)
• 100 gramm fejes saláta (19 kcal)
SZERDA • 50 gramm tészta 150 gramm cukkinivel (193 kcal) 200 gramm uborkasaláta rukolával, ánizsgyökérrel és madársalátával (35 kcal)
• 100 gramm tehéntejből készült túró (146 kcal)   
• Almás lazacfilé (420 kcal)
• 200 gramm zöldsaláta (18 kcal)
CSÜTÖRTÖK • Caprese saláta 200 gramm paradicsommal és 100 gramm mozzarellával, bazsalikommal (291 kcal)
• 60 gramm barna kenyér (135 kcal)   
• 2 kemény tojás (140 kcal)
• 200 gramm tetszés szerinti saláta retekkel (35 kcal)
• Sütőben karamellizált alma egy kanál cukorral és 10 gramm vajjal (200 kcal)
PÉNTEK • Papírfóliában sült tonhal fűszernövényekkel (200 gramm, 188 kcal) 300 gramm grillezett vegyes zöldség (54 kcal)
• 60 gramm barna kenyér (135 kcal)   
• Passzírozott zeller (200 gramm) és póréhagyma (200 gramm, 100 kcal)
• 70 gramm sonka 30 gramm zöld almával és 10 gramm parmezán sajttal (200 kcal)
• 50 gramm barna kenyér (112 kcal)
SZOMBAT • Borsós tészta 75 gramm tésztával, 100 gramm borsóval és 30 gramm hagymával elkészítve (334 kcal)
• 100 gramm paradicsom és rukola (20 kcal)
• 100 gramm kivi (44 kcal)   
• 200 gramm rozmaringos sült hús (200 kcal)
• 200 gramm sütőben sült krumpli (170 kcal)
• 200 gramm ánizsgyökér 30 gramm almával (30 kcal)
VASÁRNAP • Cukkinis penne tészta 70 gramm tésztával és 100 gramm cukkinivel elkészítve (258 kcal)
• Kisméretű körte (54 kcal)   
• 150 gramm tőkehal 100 gramm paradicsommal (131 kcal)
• 100 gramm fejes saláta (19 kcal)
• Desszert almával, joghurttal, mézzel, barna keksszel és dióval (350 kcal)

MINDEN NAPRA:
REGGELI: egy pohár sovány tej (200 ml, 100 kcal), narancslé (100 ml, 33 kcal), három szelet kétszersült barna kenyérből (90 kcal)

Receptek a diétához – KATT IDE!

TÍZÓRAI: egy pohár almalé vagy sovány gyümölcsjoghurt (45 kcal)
UZSONNA: egy alma, bármilyen, amit csak szeretsz (körülbelül 50 kcal)
FŰSZEREZÉS: négy kiskanál extra szűz olívaolaj a salátákhoz (20 gramm, 180 kcal), valamint a receptekben megadott egyéb fűszerek, kellékek

Színes almapaletta

 
Fuji
Japán őshonos fajta, nagyon ropogós, édes és lédús. Különlegessége, hogy mindig gömbölyű, de sosem szimmetrikus.
Golden Delicious
A legelterjedtebb almafajta Európában. Héja intenzív sárga színű, húsa nagyon édes. Ideális kezdőétel a hat hónapnál idősebb kisbabák számára.
Granny Smith
Zöld héjú, hideg húsú, fanyar, savanykás ízű. Kiválóan alkalmas saláták és szorbet készítéséhez.
Pink Lady
Gömbölyű és piros, jól bírja a sütőben sütést.
Pinova
Héja sárgás-zöldes, élénkpiros erezettel. Lédús a húsa, ropogós és édes. Tökéletesen laktató és édes falat uzsonnára, tízóraira.
Red Delicious

Klasszikus piros alma, ropogós és fényes. A világon ezt termesztik a legtöbbet. Sok fajtáját ismerjük, és mindegyik rendkívül édes és ízes.
Ranett
Ételek készítésekor verhetetlen, tortához, húsok mellé köretként ajánlott. Héja ráncos, sárgászöld színű, savanykás és gyengéd húsú.
Gala
Elsőként érik ez a piros héjú, világos sárgás erezetű, nyersen és főve egyaránt ízletes alma.

A decemberi szám tartalmából:

• -2 kiló az ünnepekig
• Nem szelíd gyógymódok
• Laborba vittük a szaloncukrot
• Mit árul el az ajándékod
• Kockáztatnád a szövődményeket?

Fizess elő a Nők Lapja Egészségre!»

Exit mobile version