Hagyjuk a gyereket pancsolni! – 6+1 tipp a vízparti nyaraláshoz

nlc | 2010. Július 14.
A kisebb gyermekeknél örök dilemma, hogy vihetjük-e őket vízpartra a nyaralás alkalmával. Ha betartunk néhány szabályt, akkor nincs ok az aggodalomra!

A gyerekek imádják a vizet, de nagyon kell figyelni, mert könnyen baj lehet. Gondoskodjunk a napvédelemről és ne hagyjuk őket a legmelegebb időszakokban tartósan a napon. Legjobb, ha természetes vizet keresünk fel, ott találunk árnyékoló fát, ha strandra megyünk, akkor vigyünk napernyőt, vagy kis sátrat. Nagyon fontos a folyadékpótlás is. Fogadd meg tanácsainkat és igazán kellemes vízparti nyaralásban lesz részed!

  1. A kisgyermekek könnyen lehűlnek, ezért ne hagyd, hogy sokáig a vízben legyen. Inkább menjetek be többször. Amikor kiveszed a vízből, mindig adj rá száraz fürdőruhát, miután megtörölted, így elkerülöd a felfázást és a vizes ruhába beleült baktériumokat is.
  2. A vízparton különösen jelentősége van a napvédelemnek. A víz és a homok megsokszorozzák a napfény erejét, ezért használj direkt a gyermekek bőrére kifejlesztett, minél nagyobb faktorszámú krémet. Az sem baj – sőt kicsiknél javasolt is – ha UV szűrős pólót adsz rá, de emellett a kilátszó bőrfelületet ugyanúgy kend be.
  3. A kisgyermekek feje nagyon érzékeny, de a nagyobbak is kaphatnak napszúrást, így mindig figyelj arra, hogy legyen rajtuk sapka. Abból is a napellenzőst javasoljuk, így az arcát és a szemét is óvod a napsugártól. A megfelelő napszemüveg is fontos kellék a vízparti nyaralásnál.
  4. A víz- vagy medenceparton ügyeljünk rá, hogy ne menjen túl messzire tőlünk gyermekünk és a legkisebbekre tegyünk karúszót, még akkor is, ha csak a medence szélén játszanak. Folyamatosan tartsuk rajtuk a szemünket, mert a legkisebb víz is veszélyes lehet.
  5. A legnagyobb napsütésben húzódjunk árnyékba és sűrűn kínáljuk a gyermeket folyadékkal, nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás. Az ebéd utáni órákat például használhatjuk arra, hogy az árnyékban, vagy a kis sátorban olvasunk neki egy mesét, de a legkisebbeket el is altathatjuk, így a legveszélyesebb órákat biztosan nem a vízben töltik. A folyadékpótlásra legjobb az ásványvíz/forrásvíz, ezeket tartsuk hűtőtáskában, de ne jéghidegen adjuk nekik, mert leforrázzák a torkukat.
  6. Nap végén kenjük be a bőrt napozás utáni krémmel, vagy hidratálókrémmel, a nap ugyanis kiszárítja bőrt, ami viszketést és bőrpirosságot okoz.
  7. Mindig legyen nálad készítmény arra az esetre, ha a gyermek minden elővigyázatosság ellenére mégis leég vagy napszúrást kap. Ha már nem tudtad megelőzni, orvosolni mindenképpen szükséges.
Exit mobile version