Ha jót akarsz magadnak: készíts otthon margarint!

nlc | 2010. November 15.
Egy pillanatra felejtsd el a vaj kontra margarin párharcot, és ha van kedved, akkor készíts otthon finom és garantáltan tartósítószer-mentes változatot.

Arról már sokat olvashattunk, hogy milyen tények és tévhitek szólnak egyik vagy másik mellett, ellenben arról keveset, hogy például margarint otthon is készíthetünk nagyon egyszerűen és gyorsan. Az egyik leggyakoribb állítás a margarinról, hogy műanyagíze van. Készítsd el és meglátod, hogy megdől minden ezzel kapcsolatos mendemonda. Lássuk a receptet!

 

A zsírfogyasztás alapszabályai:

  • Naponta kell zsírt fogyasztani, a teljes energiabevitel 15–30%-ának megfelelően!
  • A zsírbevitel minimum kétharmadának „jó” zsírokból, azaz növényi eredetű olajokból és az ezekből készült termékekből, pl. jó minőségű margarinból kell állnia, és csökkenteni kell maximum a zsírbevitel egyharmadára a „rossz” zsírok arányát, vagyis az állati eredetű zsírok, vaj, sertészsír, zsíros tejtermékek fogyasztását!
  • A transzzsírok károsak az emberi egészségre, ezért kerülni kell fogyasztásukat! Természetes formában a vajban, a kérődző állatok húsában, mesterségesen előállított formában a chipsekben, kekszekben, ipari süteményekben fordulnak elő nagyobb mennyiségben.
  • Ne feledkezzünk el az esszenciális zsírsavakról (omega-3 és omega-6), amelyeknek legjobb forrásai a jó minőségű növényi olajok és a belőlük készült margarin, valamint a halolaj!

+1 tipp:

Ha nincs időd házilag kikeverni a margarint, különböző zöld fűszerekkel megbolondíthatod a boltban vett minőségi csészés margarint is.


Exit mobile version