A kéjes örömök jótékony hatása

nlc | 2010. November 26.
Amerikai kutatók megállapították, hogy az élvezetes táplálkozás és a szexuális együttlét befolyásolja a mindennapi stressz feldolgozását. Kiderült, hogy ezeknek a pozitív élményeknek a hatására sokkal könnyebben birkózunk meg a felmerülő problémákkal.

Amerikai kutatók megállapították, hogy az élvezetes táplálkozás és a szexuális együttlét befolyásolja a mindennapi stressz feldolgozását. Kiderült, hogy ezeknek a pozitív élményeknek a hatására sokkal könnyebben birkózunk meg a felmerülő problémákkal.

A Cincinnati Egyetem kutatói úgy vélik, ha csak akár egy hétig csökkenteni tudnánk a ránk nehezedő stresszt, akkor az hosszú távú haszonnal járna az egészségünk szempontjából. Kísérleteiket patkányokon végezték két hétig, több csoportban.  

Az egyik csoport naponta kétszer kapott cukros oldatot, a másik szacharinnal édesítettet, míg másoknak a párzásra volt lehetőségük, végül az utolsó a kontrollt képezte, ezek az állatok nem részesültek édes örömökben. Ezek után vizsgálták az élettani és viselkedésbeli változásokat stresszhelyzetben.

A kísérlet folyamán azt tapasztalták, hogy mindkét édes táplálékban részesülő csoportnál, illetve azoknál, akik szexuális kapcsolatot létesíthettek társaikkal, csökkent a pulzusszám és a stresszhormonok szintje, sőt barátságosabbak is voltak, mint a kontrollcsoportban lévők. Mivel a hétköznapi stressz hatására is aktiválódik hormonrendszerünk, és felesleges, sőt káros élettani folyamatok indulhatnak el, amelyek következtében pl. magas vérnyomás, gyomorfekély alakulhat ki, érdemes elgondolkodnunk, hogy vajon kellő élvezetben részesítjük-e testünket! 

Forrás: Medipress

Exit mobile version