A kalciumbevitel is segít alakunk megőrzésében

nlc | 2010. December 18.
Közeleg a karácsony, amikor a családdal eltöltött ünnepi napok alatt alattomosan kúsznak fel ránk a pluszkilók. A túlsúly leküzdésére számos praktika létezik: sokan nem is gondolnánk, hogy többek közt a megfelelő kalciumbevitelnek is szerepe lehet alakunk megőrzésében.

A kalcium létfontosságú szerepet tölt be a csontok fejlődésében és állományuk megőrzésében. A közelmúltban végzett kutatásokból az is kiderült, hogy összefüggés van a táplálékkal bevitt kalcium mennyisége és a zsírsejtek kalciumkoncentrációja között. Alacsony kalciumbevitel esetén az erre adott hormonválasz következtében megnő a zsírsejtek kalciumtartalma, ami csökkenti az adott sejtek zsírmobilizáló képességét.

Így tehát az alacsony kalciumtartalmú táplálkozás ördögi kört indít el, melyben az élelmiszerekkel elfogyasztott többlettáplálék könnyen raktározódik el a zsírszövetekben az étkezések után, de nehezen távozik onnan, amikor szükség lenne rá. Ez a zavar végső soron elhízáshoz vezet. A hazai táplálkozásra is jellemző alacsony kalciumfogyasztás tehát összhangban állhat az elhízás problémájának terjedésével.

Mivel a kalcium egyébként is számos létfontosságú funkciót tölt be a szervezetünkben Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusának javaslata alapján fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű, vagyis naponta legalább 800–1000 mg kalcium beviteléről.

Többek között az alábbi értékes kalciumtartalmú élelmiszerek fogyasztása is hozzájárulhat a megfelelő napi kalciumbevitelhez:

Exit mobile version