Sör: egészséges és a fogyásban is segíthet

nlc | 2011. Január 18.
Csökkentheti a cukorbaj, valamint a magas vérnyomás kockázatait, és még a fogyókúrában is segíthet a világos sörök visszafogott fogyasztása spanyol orvosok szerint.

A sörfogyasztás mellé testmozgást és a halban, gyümölcsökben, olívaolajban, illetve zöldségekben gazdag mediterrán étrend alkalmazását javasolják a szakemberek – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes oldalán. A sör folsavat, vitaminokat, vasat és kalciumot tartalmaz, szakemberek szerint ugyanolyan egészségügyi haszna van, mint a borfogyasztásnak. A sörhasért pedig a zsíros ételek, a mozgáshiány, valamint a tivornyázás a felelős – vélekedtek.

Ramon Estruch kutató szerint a visszafogott sörfogyasztásnak étkezési és egészségügyi előnyei vannak. A sörivás „nem feltétlenül jelent súlygyarapodást, mert az italban nincs zsír, és kalóriatartalma is alacsony” – mondta, és szembeállította a spanyol és a brit sörivási szokásokat. Míg az ibériai országban kis pohárból kortyolgatják a tapasok mellé a sört, addig Nagy-Britanniában nagy mennyiségben fogy az ital.

A Barcelonai Egyetem, a Barcelonai Klinika és a madridi III. Károly Egészségügyi Intézet kutatói 1249 férfit és nőt vizsgáltak, a résztvevők életkora 57 év felett volt. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik mérsékelten fogyasztanak sört, kisebb a cukorbetegség és a magas vérnyomás veszélye, emellett alacsonyabb a testzsírarányuk. Akiknél mediterrán étrenddel párosult a sörivás, azoknak még súlyuk is csökkent.

A sör „védi” a szív- és érrendszert, és más italokhoz mérten viszonylag alacsony az alkoholtartalma is – összegeztek a kutatók.

 

Forrás: MTI

Exit mobile version