A stroke előre jelzi érkezését |
Azt eddig is tudtuk, hogy a reggeli kávé életet menthet. Mostantól kutatások is alátámasztják. A kutatók kiemelték, hogy további kutatásra van szükség a kávé stroke-ra gyakorolt hatásának bizonyítására, de felfedezésük nagy jelentőséggel bírhat. A kávé egyike a világon legtöbbet fogyasztott italoknak. Ezért összetevőinek egészségre gyakorolt hatása meghatározó a népességre.
Habár korai lenne a kávét az egészséges ital címkéjével felragasztani, a tanulmány felszabadítólag hathat azokra a nőkre, akik aggódtak túlzó kávéfogyasztásuk miatt. A mérsékelt kávéfogyasztás csökkentheti néhány betegség, mint a diabétesz, májrák és a stroke kialakulásának kockázatát.
A svéd környezet- és egészségügyi minisztérium kutatói közel 35 ezer 49–38 éves nő egészségi állapotát követték nyomon több mint egy évtizeden át. Az eredmények azt mutatták, hogy akik legalább egy kávét ittak egy nap, 22–25 százalékkal csökkentették a stroke kockázatát, köszönhetően gyulladáscsökkentő és inzulinérzékenységet csökkentő hatásának. Antioxidáns-tartalma szintén jó hatással van a betegségek megelőzésében.
Egy korábbi tanulmány rámutatott, hogy azok a nők, akik kávéztak és dohányoztak, kevésbé voltak kitéve a stroke kockázatának. Más kutatások a kávé és az egészség kapcsolatáról ellentétesen vallottak. A túl sok koffein vérnyomásra gyakorolt negatív hatását emelték ki.