Az orvosok félrediagnosztizálták, de ő utánajárt a neten

nlc | 2011. Április 03.
Azt nem javasoljuk, hogy ezután szakemberek helyett a Wikipédiától kérj tanácsot, de ha már senki vagy semmi sem segít, akár hasznos is lehet egy jó weblexikon.
Három hónapot adtak neki, három év lett belőle

Egy férfi saját maga állította fel diagnózisát a Wikipédia segítségével, miután tíz orvost megjárt eredménytelenül. A 26 éves angol fiatalembert orvosai és specialistái egytől egyig azzal hajtották el, hogy a szapora szívverést és az ájulást csak kitalálta. Egy szívspecialista még azt is leírta a hivatalos feljegyzéseiben, hogy a férfi szorongásos neurózisban szenved. 12 év telt el azóta, hogy először fordult szakemberhez, de most az internet segítségével bebizonyította, hogy az orvosok tévedtek: ő nem képzelt beteg.

Az interneten felismert betegség neve poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma (POTS). A Wikipédia leírása szerint a betegséget gyakran félrediagnosztizálják szorongásos neurózisként. A POTS lényege, hogy a beteg helyzetváltoztatáskor (pl. lefekvéskor) a pulzusszám megemelkedését tapasztalja. Ugyanakkor csökken az agy véráramlása, ami eszméletvesztést is okozhat. Előfordulhat, hogy a POTS szindrómában szenvedők a váratlanul jelentkező tünetek miatt képtelenek a normális életvitelre, és dolgozni sem tudnak. Megfelelő kezeléssel viszont jelentős javulás érhető el.

 

Forrás: Northfoto

Exit mobile version