Visszér: szépséghiba vagy betegség?

Karlócai Beatrix | 2011. Június 11.
Amit télen még jótékonyan fed a nadrág vagy a hosszú szoknya, nyárra kínos takargatnivalóvá válhat. A lábon összevissza tekergőző kék vonalak, azaz a visszerek sokunk életét megkeserítik, pedig eltüntetésükhöz többféle hatékony gyógymód is rendelkezésre áll.

Szervezetünkben a vért az erek szállítják: az oxigéndús vért a szívből az artériák juttatják el testünk sejtjeihez, míg az elhasznált vér a vénákon keresztül áramlik vissza a keringés központjába. A lábainkban lévő vénák feladata a legnehezebb: állás és ülés közben a gravitációval ellentétes irányba kell feljuttatni a vért a szív felé. Míg az artériákban az érfal izmai dolgoznak, a vénákban passzívan áramlik a vér: a véna falában lévő billentyűk akadályozzák meg a visszaáramlást.
Ha azonban túlzott terhelés éri az érfalat, a billentyűk meggyengülhetnek. A vér elkezd visszafelé áramolni, és az ér (tovább) tágul. Az így kitágult, többnyire a lábon megjelenő vénákat hívjuk visszérnek. Ezek amellett, hogy kellemetlen látványt nyújtanak, lábfeszülést, nehézségérzést, a láb fáradékonyságát, fájdalmat, viszketést, esetleg lábszárgörcsöt is okozhatnak.

Miért pont én?
A visszér kialakulásában több tényező is szerepet játszhat. Van, akinek már kamaszkorában meggyűlik a baja az első rajzolatokkal: ennek elsősorban genetikai okai lehetnek, és többnyire csak esztétikai problémát okoz. Az elhízás, a terhesség, a mozgásszegény életmód, az álló- vagy ülőmunka mind-mind kockázati tényezők. Hormonális hatásra is kialakulhatnak visszerek, a menopauza idején vagy fogamzásgátló tabletta mellékhatásaként.

Megelőzhető?

A legfontosabb – ebben az esetben is – a testmozgás. A mozgás ugyanis fokozza a vér áramlását az erekben, ráadásul segít abban is, hogy ne alakuljon ki a szervezetünket (és így a lábainkat is) megterhelő súlyfelesleg. Ha ülő- vagy állómunkát végzünk, figyeljünk oda, hogy rendszeresen átmozgassuk a lábunkat. Viseljünk rugalmas harisnyát, és ülés közben lehetőleg ne keresztezzük egymáson a lábainkat, mert ezzel is akadályozhatjuk a vér megfelelő áramlását.

Fogyasszunk rostdús ételeket: ezzel nem csak az egyik legrosszabb típusú visszér, az aranyér kialakulását kerülhetjük el, de az összes vénánkra kedvező hatást gyakorolhatunk. A citrusfélék rendszeres fogyasztása, a C-vitamin és az úgynevezett bioflavonoidok is hasznos szerepet játszanak a visszér kialakulásának megelőzésében.

Ha már kialakult…
A visszerek legenyhébb formáját seprű- vagy pókvénának hívjuk. Ezek a bőrfelszínen megjelenő hajszálvékony, piros színű értágulatok egészségügyi problémát nem, csupán esztétikai gondot jelentenek. Az úgynevezett retikuláris vénatágulatok szintén nem emelkednek ki a bőrfelszínből: vastagabb, kékes színű erek, a comb és a lábszár hátsó részén alakulnak ki többnyire, és ezek is elsősorban esztétikai szempontból okoznak (sokszor persze nem kis) gondot az érintetteknek. A klasszikus visszértágulat vastag, olykor ceruzavastagságú, kidudorodó, kanyargós erekből áll, amelyek a teljes lábszár belső részén megjelenhetnek. Ezek okozzák a legtöbb panaszt, és kezelésük minden esetben orvosi felügyeletet is igényel.

A visszér kezelése

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Exit mobile version