Mobilokat is bevetnek a parlagfű elleni harcban

nlc | 2011. Augusztus 01.
Az allergének elleni harcban most egy új okostelefonos applikációt is bevetnek. Használói jelentést tehetnek a kellemetlen szénanáthát okozó növények lelőhelyéről.

Németországban az okostelefon-tulajdonosok egy speciális alkalmazás letöltése után maguk is részt vehetnek abban az önkéntes riasztási programban, amelynek célja, hogy a parlagfűvel fertőzött területekről minél pontosabb képet kapjanak a szakemberek.

A programban dolgozó szakértők szerint a növény további terjedésének megfékezéséhez a lakosság közreműködésére is szükség van, ezért hozták létre az új mobilos alkalmazást, amelyen keresztül az észlelők jelenthetik a parlagfű pontos lelőhelyét. A közölt adatok a Berlini Szabadegyetem internetes adatbankjába, az úgynevezett parlagfű-atlaszba kerülnek.

Az Amborsia Scout néven futó alkalmazás, amely ingyenesen letölthető, egyelőre Németországban működik és a berlini egyetem szakembereinek közreműködésével készült. Videókkal és részletes, képes információkkal segít felismerni a növényt, amely egy rendkívül agresszív allergén, és Európa-szerte folyamatosan terjed.

Nálunk is most van szezonja, de technikailag kevésbé vagyunk rákészülve. Bár elindult a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer, ahol szerdánként teljes országos helyzetjelentést közölnek. Emellett az ÁNTSZ és az OKI weboldalán is megtalálhatók a legfrissebb pollenjelentések.

 

Exit mobile version