Fűben-fában…pollen

Claritine | 2011. Augusztus 04.
Az év nagyobb részében küzdhetünk allergiánkkal mint sem, mivel a különböző növények virágzása szinte lefedi az egész évet. A nyár előrehaladtával egyre beljebb jutunk az allergiaszezonba, de nézzük, hogy mely növények okozzák számunkra a legtöbb panaszt.

Mogyoró

A szezonális allergiák a mogyorófa virágzásával kezdődhetnek, mivel pollenjei akár már a tél végén is jelen lehetnek a levegőben.  A hazánkban őshonos növény barkái váltják ki az allergiás tüneteket. Erős allergénnek minősül a porzós barkákbók kistzabaduló pollen, de maga a mogyoró termése veszélytelen azokra, akik csak a mogyoró pollenjére érzékenyek.

Virágzás: januártól – áprilisig tart

 

Nyír

A szintén barkás növényekhez tartozó nyír már sokkal agresszívabb tüneteket válthat ki. A fa virágzása nagyon látványos, de jobb elkerülni, mivel nagyon sok pollent juttat a levegőbe. Nem jellemzően magyar fajta, de hazánkban is megtalálható, leginkább a déli vidékeken.

Virágzás: áprilistól – májusig.

 

Pázsitfűfélék

A parlagfű után a legtöbb embernél a pázsitfűfélék váltanak ki allergiás reakciót. Hazánkban mintegy 200 féle pázsitfű él. A gabonafélék (például búza, árpa vagy rizs) is jelentős pollent bocsájtanak a levegőbe. Megfelelően nyírt, gondozott területeken nem okoznak problémát a pázsitfüvek, mivel ilyenkor nem virágzanak, így pollent sem árasztanak a levegőbe.

Virágzás: májustól a fagyokig.

 

Útifűfélék

Magyarországon 8 faja él, amelyek a legváltozatosabb termőhelyeken lelhetők fel, hiszen találkozhatunk útifűfélékkel egy homokos pusztán, de akár egy mocsaras területen is. Néhány faja már védettnek számít hazánkban, de a gyógyászatban is közkedvelt fajtájával is találkozhatunk (lándzsás útifű).

Virágzás: májustól – októberig

 

Libatopfélék

A libatopfélék családjában egyaránt megtaláljuk a haszon (répa, paraj) és gyomnövényeket is. Formájuk és élőhelyük igen eltérő. Allergia szempontjából kizárólag a gyomnövények lehetnek veszélyesek amiatt, hogy egy időben virágoznak a disznóparajfélékkel és a levegőbe árasztott pollenjük is igen hasonlóak.

Virágzás: májustól – októberig

 

Fekete üröm

Az őszirózsafélék családjába tartozik. Hazánkban gyakran előforduló gyógy- és gyomnövény. Gyógyteakén éppúgy használják, mint a gasztronómiában. A virágpora viszont az arra érzékenyeknek nagyon megnehezítheti a nyarát, mivel virágzása alatt rengeteg pollent szór szét a levegőbe.

Virágzás: júliustól – októberig

 

Parlagfű

Hazánkban minden 5. ember életébe meghatározó szerepet tölt be a parlagfű, és a parlagfűre allergiások száma évről évre nő. Amellett, hogy nagyon gyorsan nő, ereje vagy inkább kártékonysága abban rejlik még, hogy egy tő parlagfű 60 ezer magot termel, ami akár a talajban 30 évig is sarjadhat. Emiatt a tulajdonsága miatt az irtása is igen nehéz, hiszen újra és újra kihajt. Pollenje a légutakba kerülve ingerelhetik a nyálkahártyánkat, így szénanáthát, asthmát és szemgyulladást is okozhat.

Virágzás: júliustól – októberig

 

Pollen-lefedettség

 

További információk: www.claritine.hu

 

 

Exit mobile version