Szép lábat szeretnél? 5 top étel a visszerek ellen

nlc | 2011. Szeptember 05.
Lábtorna, speciális gél és a hideg-meleg vizes váltott zuhany – jól ismert és bevált módszerek a lábon éktelenkedő visszerekre, azonban azt kevesebben tudják, hogy néhány finom és egészséges étellel is tehetnek a kitágult, kidomborodó erek ellen. Falatozz ezekből, és legyen szép és egészséges a lábad!

Fekete áfonya
A sötét színű bogyós gyümölcsök királynője igazi jolly joker a visszérproblémák ellen (is): javítja a vérkeringést, erősíti a hajszálerek falát, és még gyulladáscsökkentő hatása is van, többek közt magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően. A szintén antioxidáns hatású E-vitaminból ugyancsak sok van benne, így tényleg igazi csodaszer a koleszterinlerakódás, ezáltal a szívinfarktus megelőzéséhez, ahogy a memóriát is serkenti! Ma már a legtöbb piacon és nagyobb boltokban kapható, kerüljön belőle olykor a kosarunkba!

Narancs és grépfrút
Szintén C-vitamin-tartalmuk miatt ajánlott a citrusfélék gyakori fogyasztása. Egyébként is nehéz elképzelni kellemesebb „megelőzést”, mint ezeknek a lédús vitaminbombáknak a fogyasztását így ősszel, illetve télen. A keserű íze miatt kevéssé sztárolt grépfrút tele van az immunrendszerünket támogató vitaminokkal, ásványi anyagokkal, így a kitágult erek és kék kidomborodások mellett a koleszterinszintnek is jót tesz.

Spenót
Ne csak a gyereknek add, mondván, annyira egészséges, neked is segíthet abban, hogy ne alakuljanak ki a visszerek. A szervezetedben az értágulatok megelőzésében fontos szerepet játszó egyik fehérjének ugyanis K-vitaminra van szüksége ahhoz, hogy aktiválódjon. Márpedig a K-vitamin két formájának egyike, a K1-vitamin elsősorban a zöld leveles növényekben található meg, ezek közül is az egyik legjobb forrás Popeye kedvence. Lehetőleg ne főzd agyon, elég ha párolod, vagy nyersen elrágcsálod egy salátában!

Hajdina
Pár éve talán még kevesen hallottak a hajdináról, de manapság már nem csak az elszánt vegák fogyasztják, hiszen az egészséges táplálkozás megkerülhetetlen összetevője. A visszerek ellen elsősorban a rutintartalma miatt jó, ez segít erősíteni a hajszálereket, így azok kitágulásának akadályozza. A régebbi korokban kifejezetten úgy ismerték, mint a vérnyomásnak jót tevő gyógyír. Ráadásul a bőrödnek is jót fog tenni – akár csak a hasonlóan ízletes és egészséges „rokona”, a köles –, és semmivel sem bonyolultabb elkészíteni, mint mondjuk a rizst.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Exit mobile version