Ülj úgy, mint egy igazi nő! Vagy mégse?

nlc | 2011. Szeptember 14.
Szinte ösztönösen tesszük keresztbe a lábunkat, ha leülünk, és nemcsak azért, mert kiskorunkban ránk szóltak, hogy nem illik "lány létünkre" szétdobott lábbal ülni. De lehet, hogy árt az ártalmatlannak tűnő szokás?

A keresztbe tett lábat jellemzően nőiesnek, sőt, szoknyahossztól is függően szexisnek tartják, és valljuk be, olykor kifejezetten kényelmes, megszokott pozíció. Csakhogy kevesen gondolnak bele abba, hogy ezzel ártanak a vérkeringésüknek, és ez hozzájárulhat a már jóval kevésbé esztétikus visszerek kialakulásához!

Állítólag etológiai gyökerei vannak a szokásnak, hogy – főleg a nők – előszeretettel teszik keresztbe a lábukat, mikor leülnek: ez egy automatikus védekező-védelmező mozdulat. Erre még az is ráerősít, hogy legtöbben azt hiszik, az etikett is a keresztbe vetett lábakat ír elő – tévesen. Valójában ugyanis a protokoll szerint nem helyénvaló a keresztbe tett láb, mert kifejezetten kihívónak minősül, ezért üzleti tárgyalásokon például kimondottan tilos.

Bármennyire klassz látvány, ha csábosan keresztbe tett lábbal ülünk, ez kifejezetten elősegítheti a látható seprűvénák, és a fájdalmas visszerek kialakulását – figyelmeztet az American Health and Beauty magazin. Hozzáteszik, önmagában a keresztezett lábbal ücsörgéstől senkinek nem tarkítják majd egyik napról a másikra kidagadó erek a lábát, csakhogy napjainkban még számos rizikófaktor van, amelyekkel együtt kialakulhat az érbaj.

Elsődlegesen a gének lehetnek döntőek: ha a szülők visszértágulattól szenvednek, nagyobb eséllyel számíthatunk ennek megjelenésére. Csakhogy számos olyan tényező van, amit módunkban áll befolyásolni: ha például a munkánk miatt sokat kell ülnünk, legalább ne keresztbe tett lábbal tegyük ezt!

Nem véletlenül az alsó végtagokon alakulnak ki a fájdalmas, és sokak által takargatott visszerek: az álló helyzet és a sok ülés megterheli az érrendszert: az artériák és a kisebb erek feladata egyaránt az, hogy szállítsák a szövetek felé az oxigénben és más anyagokban dús vért, majd miután azt felveszik, pumpálják vissza a vért a szív felé. A keresztbe tett láb miatt nagyobb a vénákban a belső nyomás, ez pedig hozzájárul a kitüremkedő érpókháló kialakulásához.

Figyeljünk oda tehát, és ha nehézláb-érzést tapasztalunk, akkor időben kezdjünk gyógykrémeket, géleket használni! Ha pedig mindenáron „szépen”, keresztbe tett lábbal akarsz ülni, akkor ne térdnél, hanem a bokánál fond keresztbe a lábad.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Exit mobile version