Az apácák is szedjenek fogamzásgátlót?

nlc | 2011. December 11.
Ausztrál orvosok azt szeretnék elérni, hogy az apácák is szedhessenek fogamzásgátlót. Egészségügyi okokból.
Szedjenek az apácák is fogamzásgátlót!

Az apácák körében rendkívül nagy arányban előforduló betegség a mell-, a petefészek- és a méhnyakrák. A kutatások szerint ez azért van, mivel gyermektelenek, a terhesség és a szoptatás hiánya pedig növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Ausztrál orvosok szerint a problémát enyhíthetné, ha az apácák szedhetnének fogamzásgátlót, mivel állításuk szerint azoknál a nőknél, akik szedik a tablettát, 50-60 százalékkal kisebb a petefészek-, illetve a méhnyakrák kialakulásának esélye, mint azoknál, akik sohasem szedték.

A kutatók azt szeretnék, ha a katolikus egyház minden apáca számára ingyenesen hozzáférhetővé tenné a fogamzásgátló tablettákat. A felekezet azonban hivatalosan elítéli a fogamzásgátlás mindenféle formáját. Igaz, VI. Pál pápa egy 1968-as enciklikájában kinyilvánította, hogy az egyház nem tiltja azokat a terápiás eszközöket, melyekkel valamilyen szervi betegséget lehet gyógyítani, még akkor sem, ha azoknak emellett fogamzásgátló hatása is van.

A katolikus egyház illetékesei egyelőre semmilyen módon nem reagáltak az ausztrál The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent javaslatra.

Exit mobile version