Az arcod árulkodik az egészségedről |
Néhány egyszerű változtatással azonban megelőzhetjük ezeket a kínos problémákat!
Evéssel az emésztésért
A kiegyensúlyozott, egyenletes emésztéshez elengedhetetlen, hogy rendszeresen táplálkozzunk. Ha összevissza eszünk, szervezetünk nem tudja jól hasznosítani a finom falatokat. Legjobb, ha naponta ötször, kis adagokat fogyasztunk, és nem nassolunk két étkezés között. Fontos, hogy kerüljük a szélsőségeket: soha ne éhezzünk, és ne is együk túl magunkat!
Nem mindig a finom a finom
Kerüljük a finomított szénhidrátokat – a fehér kenyeret, a tésztát, a péksüteményeket –, mert ezek valósággal sokkolják a szervezetet. Nagyon gyorsan felszívódnak, és hirtelen megemelik a vércukorszintet. Helyette inkább kevésbé feldolgozott gabonaféléket fogyasszunk: például kölest, hajdinát vagy zabpelyhet. A pékáruk közül válasszuk a teljes kiőrlésű vagy a rozsból készült változatokat. A magvas péksütemények különösen jók, mert rosttartalmuk miatt serkentik az emésztést.
A zöldségevés meghozza gyümölcsét
A gyümölcsök és zöldségek magas vitamintartalmuk mellett rengeteg rostot is tartalmaznak. A rostban dús táplálkozás gyorsítja az emésztést, méregtelenít és segíti a bélflóra egyensúlyban maradását is. Finom rostokban különösen gazdagok az apró magvas gyümölcsök – a málna, az eper és a szamóca –, a zöldségek közül pedig a sárgarépa, a sütőtök és a zöldborsó.
Csak nyugodtan!
A stresszes életmód számos betegséghez – köztük emésztési és táplálkozási zavarokhoz is – vezethet. Tanuljuk meg levezetni a felgyülemlett feszültséget: sportoljunk, járjunk társaságba, találjunk egy jó hobbit!
Fel a tornacipőt!
A testmozgás serkenti az emésztést, hiszen mozgás közben felpezsdül a vérkeringésünk, szaporább lesz a pulzusunk, ezáltal több vér jut az emésztőrendszerünkbe is. Mozogjunk naponta legalább 30 percet, de inkább egy órát.
Csak olajozottan!
A zsiradékok magas kalóriatartalmuk miatt általában a tiltólisták éllovasai, mégis fontos részét képezik táplálkozásunknak. Jó tudni, hogy némi zsiradék nemcsak finomabbá teszi az ételeinket, karakteresebbé formálva az ízüket, hanem a tápanyagok, így például a vitaminok felszívódását is segítik. Ha pedig növényi olajokat fogyasztunk, értékes, antioxidáns hatású telítetlen zsírsavakhoz jutunk hozzá.
Főzzünk egy jó teát!
A kamilla, a citromfű, az orbáncfű, a borsosmentalevél és a cickafarkfű nyugtatja a gyomrot. A gyógyszertárakban és drogériákban kaphatók speciálisan az emésztést segítő teakeverékek is.
A cikkünk a Nők Lapja Egészség márciusi számában jelent meg.
A magazin tartalmából:
- Méregtelenítés pró és kontra
- Tavaszi megtisztulás kívül-belül
- Az egészséges otthon titka
- Klasszikus ételek kevesebb kalóriával
Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide!