Itt az ősz: készítsd fel lábad az új szezonra!

nlc | 2012. Szeptember 18.
Az iskolakezdés, a szürkület, a sárgába csavarodó fák képe mindenkinek azonnal beugrik az ősz közeledtével, de aki óvni szeretné lábait, annak nem árt, ha pár praktikus tudnivalóra is odafigyel szeptembertől.

Az idei nyár is bővelkedett kánikulai időszakokban, egymás után dőltek a melegrekordok, menekültünk a strandokra, feltekertük a légkondit. Azoknak, akik visszerekkel küzdenek, a hőség még inkább megterhelő volt, hiszen a melegben táguló erek ilyentájt még inkább kitüremkednek a lábon, és sajnos gyakran jobban fájnak is. Az ősz azonban másféle kihívásokat tartogat – és ezekre azoknak is oda kell figyelniük, akiknél még nem alakultak ki a lábakat elcsúfító pókhálók.

Nem véletlenül mantrázzák ugyanis annyit az orvosok a megelőzést: sok kis lépés segít – ilyenkor ősszel is – még időben megakadályozni, vagy legalábbis késleltetni a vénás betegségeket. Ha pedig a folyamat már elkezdődött, nem mindegy, mennyire érezzük fájdalmasnak, nehéznek végtagjainkat.

– Őszi lábbeliből is csak az igazán kényelmes kialakítású darabokat válasszuk, amelyekben nincsen összenyomorítva a lábfejünk. Ha csak kicsit is szorít, inkább hagyjuk ott, bármennyire istenien is menne a kedvenc nadrágunkhoz, mert a viselése közben még inkább beledagadhat a lábunk. Ilyenkor sem érdemes túl magas, vagy teljesen lapos sarkú zárt cipőt venni, a választék a boltokban igazán bőséges, találhatunk olyat, ami tartja is a lábat.

Bármennyire is sikerül az előző pontnak megfelelő lábbelit találni, amint hazaértünk, cseréljük le! Sőt a legjobb, ha a munkába is viszünk kényelmes, jól szellőző váltócipőt, és abban vagyunk 8 órán keresztül. A nehézláb-érzés meg kényelmes cipőben is kialakulhat estére az egész napos lótás-futás után, szóval legalább ilyenkor kényeztessük lábunkat! Ha duzzadtnak érezzük, vagy úgy érezzük, feszül, akkor sokat segíthetnek a speciálisan erre kifejlesztett gyógykrémek, gélek és különféle lábtornák is.

Ne vegyünk hosszan túl forró fürdőt, hiába esne jól kiáztatni tagjainkat. A visszeres panaszokra hajlamosaknak erre nem árt nagyon odafigyelni, hiszen sokat ronthat az erek állapotán a meleg víz. A váltózuhany, ami olyan jólesett nyáron, ilyenkor is ajánlott, és hiába esik jól a meleg, mindig hideg vízzel fejezzük be!

Eljött a kompressziós harisnya ideje: ősszel és télen szoknyához és akár nadrág alá is válasszuk ezt a speciális fehérneműt! Nem panaszkodhatunk, mindenféle színben és mintával kaphatóak, neten is körül lehet nézni a különféle márkák közt. Csak arra figyeljünk, hogy a megfelelő erejű/nyomású darabot válasszuk, hogy szoros legyen – és így jól megtámassza a lábat, azon belül a szöveteket, illetve az érfalakat –, viszont ne legyen kényelmetlen!

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Exit mobile version