Ahol túlsúly, ott visszér?

nlc | 2012. Szeptember 20.
Régóta közismert tény, hogy összefüggés van az egyébként is gyűlölt túlsúly és a visszeres problémák közt, de ezt most a Nők Lapja Cafén több mint egy éve folyamatosan futó – így nem reprezentatív – felmérés is alátámasztotta.

A nagy visszértesztet közel 16 ezer női olvasónk töltötte ki és adott választ a súlyára vonatkozó kérdésre is.

Az eredmény egyszerre elszomorító és elgondolkodtató: mindössze a válaszadók 21 százalékának nincsen súlyfeleslege, vagyis túlnyomó többségünk pluszkilókkal terheli szervezetét – és szegény lábait. Ráadásul közel 33 százaléknak – több mint a tesztet kitöltők harmadának – tíz kilogrammot meghaladó súlyfeleslege van, ami már egészen biztosan kockázatos az egészségre nézve.

Minden negyedik olvasónknak van 1–5 kilogramm közti feleslege, míg 21 százalékuknak kellene 5–10 kilót leadniuk ahhoz, hogy – saját bevallásuk szerint – elérjék ideális testsúlyukat.

Nem kellenek kifejezett biológiai ismeretek ahhoz, hogy belássuk: ha folyamatosan 5–10 kiló, vagy még több pluszsúlyt cipelünk, az árt a lábaink egészségének, arról nem is beszélve, hogy megterheljük a keringési rendszerünket, így vénáinkat. És akkor még el sem kezdtük sorolni azokat a további betegségeket, amelyek összefüggenek az elhízással: magas vérnyomás, cukorbaj… és folytathatnánk.

A standok és az internet tele van átverős csodafogyókúrák leírásaival, de ezeknek csakis csalódás és kudarc lehet a vége. Inkább legyünk tudatosak, és villámdiéta helyett válasszunk olyan módszert a kilók leadására, amelyet egy életen át alkalmazhatunk – ezt hívják életmódváltásnak. Hiszen másnak nincs is értelme, ha egy életre meg akarunk szabadulni a problémától!

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Exit mobile version