Az 5 legártalmasabb cipőfazon

nlc | 2012. November 03.
A tűsarok és a hegyes orr a láb legnagyobb ellenségei? És mi a helyzet balerinacipőkkel?
Az 5 legártalmasabb cipőfazon

1. Tűsarkú
A 4-5 centinél magasabb sarok nem kényelmes a lábnak, a vádli hamarabb elfárad az egész napos viseléstől, ráadásul a bokát is megterheli, ha több órán keresztül tűsarkon egyensúlyozunk. A vékony cipőtalp a talpat sem kíméli, ezért estére égő fájdalmat érezhetünk a talp párnázott részén.

2. Balerina
Bár az ember azt hinné, hogy a teljesen lapos talpú cipő egészséges viselet, azonban ha a lábat kérdezzük, akkor korántsem annyira jó, mint gondolnánk. A teljesen lapos talp hosszú távon legalább annyira megterheli a lábat, mint a magas sarok. Mivel a legtöbb ilyen cipőben nincs talpbélés, ezért a láb „elterül” a cipőben, így könnyen alakulhat ki lúdtalp, de az sem ritka, hogy estére a sarkak elkezdenek fájni. Ha valaki mégsem tud lemondani a teljesen lapos cipőkről, az vegyen talpbetétet vagy sarokemelőt. Ha a panaszok állandósulnak, érdemes felkeresni egy szakorvost.

3. Flipflop papucs
Mi baj lehet abból, ha a láb szinte teljesen szabadon van? Egyrészt ha a bokát nem tartja semmi, akkor a sokkal könnyebb egy rossz lépésnél kificamítani a bokát, másrészt a lábujjbedugós gumipapucsok kidörzsölhetik a bőrt, ami nyáron emiatt könnyebben leéghet.

4. Pántos szandál

Nem sokban különbözik a flipflop papucsoktól, talán csak annyiban, hogy az ember valamiért az hiszi, hogy a mutatóban a bokára került pánt megmenti a lábát a bokaficamtól. Ráadásul sokan magas sarkú cipőből is szívesen választanak pántos fazont, ami duplájára növeli a sérülés kockázatát. 

5. Tűsarkú, vékony talpú csizma
Több sebből véreznek az ilyen csizmák. Először is a tűsarok télen alkalmatlan az utcai közlekedésre, a vékony talp pedig szinte garantálja a felfázást. Ezt pedig sokan még tetézik egy hegyes orral, amitől a lábujjak nem tudnak kellőképpen mozogni, ez pedig nemcsak kényelmetlen, de egészségtelen is.

6. Bélelt csizma egész napra

Egész nap bélelt csizmában ülni/állni egy fűtött munkahelyen – hasonló reakciókat vált ki a visszeres lábból, mint a nyári forróság. Tehát ha valaki azt tapasztalja, hogy estére beledagad a lába, bokája, alig tudja lehúzni a cipzárat vagy a csizmát úgy kell este leműteni a lábáról, ne adj isten meglátszik a csizma varrási vonalának lenyomata a lábán, akkor már ideje elkezdeni komolyabban foglalkozni a témával és elkezdeni kezelni a visszeresség tüneteit.

Exit mobile version