Így készítsd el a tökéletes gyömbérteát!



nlc | 2012. December 20.
Segít elűzni a megfázást és energiával tölt fel ez az egyszerű, előre összeállítható gyógytea. Ajándékba is készíthetjük.
Így készítsd el a tökéletes gyömbérteát!



Ázsiában évezredek óta használják gyógyításra a gyömbért, és mostanában a nagyobb hazai boltok többségében is beszerezhető. Ha eddig csak sütemények, esetleg egzotikus ételek fűszerezéséhez vetettük be, akkor itt az idő, hogy kipróbáljuk a gyömbérteát.

Megfázásra, torokra

Télen különösen jól jöhet, hiszen hatásos megfázás, torokfájás ellen, energiával tölt fel, emellett segíti az emésztést és afrodiziákumként is működik. Indiában, Kínában és Nepálban ezt főzik a megfázással küszködő családtagoknak.

Az íze nagyon erős, szinte csípős, ha töményebbre készítjük, gyomorégést is okozhat az érzékenyebbeknél, és veseköveseknek nem ajánlott, de egyébként teljesen biztonságosan fogyasztható.

A kínaiak a vízzel együtt teszik fel főni a szeletelt gyömbért, de most egy koreai receptet osztunk meg, amivel több adagot is elkészíthetünk előre, így bármikor előkaphatjuk a hűtőből. A mennyiséget duplázhatjuk, felezhetjük is, attól függően, mennyit szeretnénk, mindenesetre hűtőben tárolva egy hónapig is eláll.



Hozzávalók
:
• 1 csésze darált gyömbér
• 1 csésze méz

A gyömbértea akkor a legfinomabb, ha rostos, ezért miután megtisztítottuk a gyömbérgyökeret, pürésítsük aprítóval, vagy essünk neki egy citromreszelővel. Ha mi mégsem szeretnénk apró gyömbérdarabokat a teánkba, vagy csak nincs otthon sem aprítónk, sem citromreszelőnk, akkor az is elég, ha a gyökeret vékony szeletekre vágjuk. Kanalazzuk egy edénybe a gyömbért, és adjunk hozzá ugyanannyi mézet. Ha kicsit cifrázni szeretnénk, fahéjat is szórhatunk bele. Végül keverjük össze, és töltsük át kis befőttesüvegekbe.

Ajándékba is adhatunk belőle, ha egy szép kör alakú papírt kivágunk, rásimítjuk a befőttesüveg tetejére, és megkötjük szalaggal. Kedves figyelmesség lehet akár megfázott ismerősöknek is.

Ha inni szeretnénk egy pohárral, forraljunk vizet, tegyünk két-három teáskanálnyi mézes gyömbért egy bögrébe, öntsük rá a vizet, és pár perc múlva kortyolhatjuk is. Ha van otthon citrom, azt is csavarhatunk bele.

Exit mobile version