Homeopátia – nahát, még erre is jó?!

nlc | 2013. Január 07.
Egyre több az olyan orvos, aki nemcsak az akadémikus tanokban hisz, de a homeopátia erejében is, és velük egyre több páciens nyitott erre a kezelési módra. Azt viszont kevesen gondolják, hogy olyan súlyos kórképek esetén is segíthet, mint az ekcéma, az asztma, az epilepszia vagy a magzati oxigénhiány.
HOMEOPÁTIA

Egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás: ezek az alapvető dolgok elengedhetetlenek a testi egészséghez, de önmagában kevés lehet lelki harmónia nélkül. És ahogyan az egészséghez több kell, úgy a gyógyuláshoz is: nem elég a szervezetet és a tüneteket kezelni – a teljes megbomlott egységet kell helyreállítani a lélekkel együtt. Az akadémikus orvoslás sokszor a tünetek elnyomására törekszik, kevésbé koncentrál a háttérben zajló, a valódi okokat adó folyamatokra. Így aztán a tünetek újra és újra előjönnek…
Ezt a körforgást tudja sikerrel megbontani a homeopátia, a lelki egyensúly megteremtésének egyik lehetséges módszere. „A homeopátia a fókuszoláshoz hasonlóan működik, megszabadítja az embert gondolatai nem racionális, megoldást nem hozó, de energiát annál inkább felőrlő, meddő körözésétől – véli dr. Cesko Izabella házi gyermekorvos. – Az egyedülálló a homeopátiában az, hogy mindehhez nem kell folyamatos külső segítség, hanem az alkati szer rendszeres bevételével önműködően segít a téves alapgondolatok megszüntetésében. Így azokból kevésbé fejlődik ki tudatalatti molylepke, mely szétrágja az ember pszichéjét, majd testi betegséget okoz.”

A megfelelően alkalmazott homeopátiás alkati szer gyógyítóereje hatalmas és utánozhatatlan a doktornő szerint. Dr. Cesko Izabella több mint tíz éve híve a homeopátiának (ma már nincs ezzel egyedül az orvosok között), és azt tapasztalja, hogy az emberek egyre inkább értik és elfogadják e gyógymód jelentőségét. Ám ez nem volt mindig így. „Eleinte furcsán néztek rám, évekig tartott, míg

Epilepszia esetén
Akut stresszhatás következtében különböző betegségek, kórképek alakulhatnak ki, leggyakrabban epilepszia és különböző fájdalomszindrómák. Ezekben a súlyos esetekben a homeopátiás kezelést csak nagyon szoros, rendszeres orvosi kontroll mellett szabad végezni, hiszen ilyenkor mindig a reakció erőssége, milyensége alapján folytatjuk a homeopátiás szer szedését. Miután sikerült semlegesítenünk az akut stressz okozta káros hatást, felszínre kerül a páciens alkata, ekkor már érdemes és könnyebb saját szert keresnünk a részére.”
Dr. C.I.

elhitték, hogy működik, de ma már nagyjából mindenki ismeri, és a én pácienseim kétharmada el is fogadja  alternatívaként. Ehhez persze az kell, hogy hatékony legyen, hogy sikereket érjünk el vele.”
A doktornő szerint ez nem is olyan egyszerű, hiszen a kis golyók formájában szedhető homeopátiás szerek nem olyanok, mint az ismert gyógyszerek: az egyik fejfájásra jó, a másik lázcsillapításra… itt igen bonyolult a szerválasztás. „Vannak ajánlott indikációk, de a személyre szabott terápia hatásosabb – mondja szakértőnk. – Ennek a nehézsége az, hogy ha elsőre nem érez javulást az illető, akkor nem azt mondja, hogy az orvos nem csinált jól valamit, hanem hogy a homeopátia nem működik, ami nem igaz, csak okosnak kell lenni, hogy megtaláljuk a megfelelő szert.”

Ha például járványok miatt egy-két hétig hasonló problémákkal jönnek a páciensek és hasonlóak a tünetek, néhány beteg után ki lehet tapasztalni, melyik az ideális szer a homeopátia kínálatából. „Egy megfázásnak például néhány nap alatt el kell múlnia, ha pedig szövődmények adódnak, akkor az alkati szerek segítenek” – magyarázza a doktornő, aki minden, egy náthánál összetettebb esetben igyekszik egyrészt a személyiség, másrészt a kísérőtünetek alapján ajánlani megfelelő kombinációt.
Allergia, influenza, hasi panaszok…: ezeknél a problémáknál sokaknak eszébe jut kipróbálni a homeopátiát. Azt már kevesen tudják, hogy komolyabb gondok, visszatérő vagy tartós kóros állapotok esetén is érdemes kísérletet tenni. Ilyen lehet a migrénes fejfájás, az ekcéma, az asztma, de akár az epilepszia vagy a magzati oxigénhiány nyomán kialakult állapot – utóbbiakat a többség visszafordíthatatlannak gondolja, azt meg végképp nem feltételezi, hogy a homeopátia segíthet. „Mindenhol lehet próbálkozni, mert legalább javulást el lehet érni, ha teljes gyógyulást nem is – mondja Cesko Izabella. – Egy veleszületett agyi elváltozás miatt kialakuló epilepsziát például nem gyógyít meg ez a módszer, de a rohamokat képes ritkítani. Érdemes legalább kiegészítő terápiaként kipróbálni.”
Ízületi problémák, magas koleszterinszint, diabétesz, magas vérnyomás, hormonproblémák,

A koraszülött babákért
„Már a szülés után, az intenzív osztályon érdemes megkezdeni a sérült vagy koraszülött gyermek korai homeopátiás kezelését, naponként kontrollal és az aktuális tünetek alapján választott homeopátiás szerrel. Ezzel, majd a minél korábban megkezdett, korai fejlesztést adó Dévény-kezeléssel jelentős állapotjavulás érhető el olyan estekben is, amikor igen súlyos mentális sérüléssel, mozgáskárosodással jár az oxigénhiány hatása.”
Dr. C.I.

meddőség…: sorolja a doktornő azokat az eseteit, amelyekben már segített egy-egy alkati szer. Nem is gondolnánk, de például az asztma is jól reagál: akár egy nap alatt meg tudja szüntetni a sípoló nehézlégzést, de az allergia is teljesen tünetmentessé tehető még diéta nélkül is.
A „lenyomatszerűen” ható terápia előnye, hogy nem juttat méreganyagokat a szervezetbe, hatékony választás esetén gyorsabb gyógyulást eredményez, akár gyermekről, akár felnőttről van szó, és csökken a visszaesés kockázata – tudjuk meg.

„A mai tudásunk nem elég ahhoz, hogy megfejtsük, hogyan működhet ez. Minimális hatóanyag kerül a szervezetbe, az oldott anyag kiürül, de a segítő molekula mintája ott marad a szervezetben, és mint a kulcs a zárhoz, illeszkedik a kiváltó okhoz” – mondja Izabella, aki szerint akkor is eredményes a dolog, ha aki használja, nem hisz benne.
Ha meg is próbáljuk ezt az utat, közben nem szabad felhagyni a gyógyszeres kezelésekkel sem, pláne ha korábban már elkezdtük. Ám ahogy múlnak a panaszok – mondja a doktornő –, fokozatosan le lehet építeni ezeket. „Tévhit, hogy a kezdeti alkalmazásnál rosszabbodik az alapállapot. Ha jó szert választunk, rögtön megindul a javulás. Mindig megvan a megoldás, csak rá kell lelni arra, ami kimondottan számunkra lesz az.”

Új funkció a Válaszkeresőn!
Mostantól akkor is nyugodtan használhatod a Válaszkeresőt, ha személyes a megoldásra váró problémád. Bevezettük az anonim kérdezési lehetőséget, így biztosan nem derül ki, hogy rólad van szó, mégis megoldást kaphatsz a problémádra a szakértőinktől vagy a tapasztaltabb olvasóktól. A Nők Lapja Café-s regisztrációdra így is szükség van, de amikor beírod a kérdésed, akkor bejelölheted, hogy a felhasználóneved ne jelenjen meg.
Exit mobile version