Több mint 55 olyan betegség létezik, melyet a glutén okozhat, ám egyes becslések szerint a gluténérzékenységben szenvedők 99 százalékánál soha nem diagnosztizálják a rendellenességet. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tüneteket, melyek gluténérzékenységre utalnak:
- Emésztési problémák: szélgörcs, puffadás, hasmenés, székrekedés.
- “Csirkebőr”, jellemzően a háton vagy a karon: a zsírsavhiány, illetve az A-vitamin hiányának következménye lehet, melyet az vált ki, hogy a glutén károsítja a bél nyálkahártyáját, ami zsírfelszívódási zavart eredményez.
- Fáradság, tompaság érzése a glutént tartalmazó élelmiszerek fogyasztása után.
- Diagnosztizált autoimmun betegség, például Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás, reumatoid artritisz, fekélyes vastagbélgyulladás, lupusz, pikkelysömör, szkleroderma vagy szklerózis multiplex.
- Neurológiai tünetek, például szédülés, egyensúlyzavar.
- Hormonzavarok, például premenstruális tünetegyüttes (PMS), policisztás petefészek szindróma (PCOS), ismeretlen eredetű meddőség.
- Migrénes fejfájás.
- Diagnosztizált krónikus fáradtság.
- Gyulladás, duzzanat, fájdalom például az ujjak, a csípő vagy a térd ízületeiben.
- Hangulatingadozások, szorongás, depresszió.
Ha arra gyanakszol, hogy gluténérzékeny lehetsz, a legegyszerűbben úgy bizonyosodhatsz meg erről, ha 2-3 hétig gluténmentes diétát tartasz. Ha a tünetek enyhülnek, megszűnnek, akkor azokat jó eséllyel valóban a glutén fogyasztása váltja ki.
Ha bizonytalan vagy, keresd fel a háziorvosodat a problémával és vizsgáltasd ki!