Mellrákot okozhat a vörös hús fogyasztása

nlc | 2014. Június 12.
Azoknál a nőknél, akik gyakran esznek hamburgert, steaket és más hasonló fogásokat, magasabb lehet a mellrák kockázata.

Azt régóta tudják az orvosok, hogy a vörös húsban gazdag étrend összefügg a rák egyes fajtáival, köztük a bél- és a hasnyálmirigyrákkal. A mellrák kialakulásában játszott szerepére azonban mostanáig nem volt elegendő bizonyíték.

A Harvard Egyetem kutatói több mint 88 ezer, 26-45 éves nő adatait elemezték ki. Őket 1991-ben kérdezték ki arról, hogy milyen rendszerességgel fogyasztanak vörös húst. Húszéves követési idő után azoknál a nőknél, akik a legtöbb vörös húst ették, minden ezer főre plusz 6,8 mellrákos eset fordult elő.

A kutatás azt a sejtést igazolja, miszerint van összefüggés a vörös hús és a mellrák között. A tudósok ugyanis úgy vélik, a vörös hús fehérjéi felgyorsítják a sejtosztódást és a daganat növekedését.

Exit mobile version